Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfe
ed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: przecież pomidorowy
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <j4o0d2$r18$1@inews.gazeta.pl>
<1szbc6dgz43j1$.1a2cak3ubg5a6.dlg@40tude.net>
<j4o6cc$etc$1@inews.gazeta.pl>
<l4sdx1np4plw.uwe5uoni8se9$.dlg@40tude.net>
<j4o8qe$n60$1@inews.gazeta.pl>
<115n0y7ny200r.1lemc0fejba4w$.dlg@40tude.net>
<j4ocla$5tb$1@inews.gazeta.pl> <j4pgqj$959$1@mx1.internetia.pl>
Date: Wed, 14 Sep 2011 09:51:34 +0200
Message-ID: <1pk3mifq9pxm9$.15gc0z6izlo4s$.dlg@40tude.net>
Lines: 39
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.138.69
X-Trace: 1315986710 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2445 79.191.138.69:49182
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:337732
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 14 Sep 2011 08:14:23 +0200, michalek napisał(a):
> "zlotowinfo" <u...@g...pl> wrote in message
> news:j4ocla$5tb$1@inews.gazeta.pl...
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> nie będzie ciężko mielić niegotowanych? my zawsze gotowaliśmy
>> dlatego mnie to wszystko tak dziwi
>>
>> naturalnie myślę jednak o tym za 150zł
>> jakoś nie przekonują mnie te plastikowe zabawki
>>
>>
>
> Od wielu lat w moim domu jest w użyciu taka maszynka (tylko
> inny kształt - produkcja jeszcze chyba z lat 60 - bez tych plastików)
>
> I zapewniam Cię, że sprawdza się doskonale.
> U mnie głównie wykorzystywana do wyciskania porzeczek
> czarnych (wrzuca się całe kiście - nawet lepiej bo zielone ogonki
> zapewniają lepsze wypychanie odciśniętej suchej masy)
> na galaretki surowe, do wyciskania soku z winogron (chociaż
> ostatnio przychylam się do robienia wstępnej fermentacji
> w miazdze - zwłaszcza czerwonych).
>
> Skórki i pestki oddzielają się bardzo ładnie. Pozostaje taka
> sok z miąższem (taka dość gęsta breja) nieporównanie lepszy
> efekt niż z sokowirówki.
> Są takie przystawki do maszynek elektrycznych ale nie miałem
> okazji stosować.
>
Wino z owoców przetworzonych w sokowirówce trudno się klaruje albo wcale -
sokowirówka rozbija ściany komórkowe owoców i zawartość żeluje/zoluje, nie
wytrącajac się ani nie opadając na dno naczynia.
Także przecier pomidorowy nie jest zbyt fajny wtedy.
--
XL
|