Data: 2002-10-13 10:45:50
Temat: Re: przeostrzyłem-help!
Od: Vefour <v...@x...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Lia wrote:
> "Ewa (siostra Ani) N." wrote:
>
>
>>Ja sie przyznaje bez bicia, ze nigdy tego sposobu z ziemniakami nie
>>probowalam, bo dla mnie nie ma rzeczy przesolonych :-)
>>Ale teraz spojrzalam uwazniej na poprzedni post i halszczak pisze
>>tam, zeby wsadzic ziemniaki "na chwile".
>>A mi sie wydaje, ze trzeba wlozyc ziemniaki surowe i nastepnie je
>>przesolonym plynie ugotowac. Wtedy chlona sol.
>>A Ty w Twoim experymencie ugotowales ziemniaki czy tylko na chwile
>>wlozyles ?
>>
>
>
> A ja próbowalam, i oczywisci eze ziemniak wyciaga "slone"
> A jelsi nie "wyciaga" to moze kto smi wytlumaczy dlaczego jak sole ziemniaki
> gotowane na obiad to one jednak sa "slone"???
> --
>
> Lia
>
Uno - wrzucilem surowe, gotowalem
Secundo - nie do konca rozumiem drugie pytanie, ale jasne jest, ze jak
wrzucisz ziemniaki do slonej wody, to beda slone. Ale nie powoduje to
"przejscia soli" a jedynie "napchanie" ziemniaka taka slona woda. Jakbys
co chwile wrzucala ziemniaki, to nigdy nie doprowadzisz do odsolenia
wody, co najwyzej ziemniakiw chlona cala wode i koniec eksperymentu.
Ok, pewnie wieczorem raz jeszcze zaekperymentuje (mam dzisiaj na koalcji
10 osob, biedni oni, wierza ze dostana kaczke z sosem pomarancozwym, a
tu czeka na nich slony rosol :)))).
V.
|