From: "Magdalena W." <z...@a...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <98oj98$cbu$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: przepis na ciasto z wisniami
Date: Wed, 14 Mar 2001 21:44:32 +0100
Lines: 51
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
NNTP-Posting-Host: acn.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: acn.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 984602530 acn.pl (14 Mar 2001 21:42:10 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:46522
Ukryj nagłówki
Marzenna Kielan wrote in message <98oj98$cbu$1@news.tpi.pl>...
>Witam wszystkich,
>
>szukam przepisu na ciasto z wisniami - oczywiscie pysznego,
Ja wrzuce tutaj taki, ktory sciagnelam z grupy. Ironia losu
polega na tym, ze sama ze 2 - 3 tygodnie temu podawalam przepis
na pyszne i sprawdzone ciasto. Tytul postu byl "ciasto dla Magdy
Basset i nie tylko", poszukaj! Ja niestety przepis mam w
zeszycie, a wiadomosci wyslane dosc szybko kasuje. Moze Cie ktos
poratuje z grupowiczow. To ponizej to przepis Malgosi S., ktory
jakis czas temu sie tu ukazal. Jeszcze nie testowalam, ale brzmi
interesujaco.
Pozdrawiam
Magda
25 dag maki
5 dag cukru
15 dag margaryny
1 jajko
zagnieć ciasto (bedzie doć luzne i lepkie), wsadzić do lodówki
(ja w
popiechu upchnełam na 20 minut w zamrażalniku)
7 dag bułki tartej + szczypta cynamonu, zmielonych gozdzików i te
pe. Ja dodaję mieszankę "strucla jabłkowa" (znakomita do mięs!)
bułka do wysypania
wysypać posmarowana tortownicę bułka tarta solo, wyłożyć ciastem
(warstwa ok 1 cm), wyciagnać na brzegi. Proponuję mała
tortownicę, bo ciasta tak znowu
za wiele z tego nie wychodzi. Na ciasto wysypać bułkę pomieszana
z
przyprawami, wyłożyć wisnie. Zapiekać w temp. 220 stopni
Celsjusza 20 minut.
Na 10 minut przed końcem przygotować sos:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1 p. cukru wanilinowego
1 kubek slodkiej smietanki 30%
zmiksować jajka z cukrami. osobno ubić mietanę (można dodać
stabilizator w proszku, ale ja zrezygnowałam) Małymi porcjami
wmieszać w krem (mi chyba wyszedl za płynny?) Po 20 minutach
pieczenia ciasto zalać tym sosem, wsadzić jeszcze na 20-25 minut.
Nie zdażyło ostygnać. Na ciepło pycha!
|