Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!sgh.waw.pl!not-for-mail
From: "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przepis na zapiekanke w brytfance:))))))
Date: Thu, 15 May 2003 20:36:46 +0200
Organization: Warsaw School of Economics
Lines: 61
Message-ID: <ba0mtn$bku$1@absolut.sgh.waw.pl>
References: <b9sfeu$75m$1@nemesis.news.tpi.pl> <b9sv2j$a84$1@nemesis.news.tpi.pl>
<b9tpos$nhi$1@nemesis.news.tpi.pl> <b9u0p9$hbq$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc139-99.sgh.waw.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:156366
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Agata N." <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b9u0p9$hbq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ależ proszę najuprzejmiej ;-))) Podałabym od razu, ale myślałam, że
znacie,
> bo sama niedawno Was prosiłam o ten przepis. No i dostałam, wypróbowałam i
> bardzo przy okazji dziękuję (tylko niestety zapomniałam, kto mi go podał).
> Rewelacja!
> Składniki:
> 1 kg ziemniaków
<...>
Ciesze sie, ze rodzinny przepis przypadl Ci do gustu :-) Musze tylko go
lekko uzupelnic o boczek ;-) Wiec przepis wyglada tak :
*******************************
Kugelis - Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana (lit. kugelis) jest bardzo znana i lubiana na Litwie,
dokładnie tak samo jak np. cepeliny lub kiszka ziemniaczana. Przepisów też
jest mnostwo. Moja ulubiona to z boczkiem lub wędzoną słoninką, ale można
zrobić z wieprzowiną, kurczakiem, twarogiem, a nawet drozdzową.
1 kg ziemniakow
1 szkl mleka
2 łyżki mąki
2 jajka
2 cebule
200 - 300 gr wędzonego boczku lub słoninki
sól, majeranek.
Surowe ziemniaki zetrzeć. Odcisnąć. Zalać gotującym się mlekiem, wsypać
mąkę, wbić jajka i wrzucić przyprawy. Dobrze wymieszać. Boczek lub słoninkę
pokroię dosyć drobno i ładnie zrumienić razem z cebulka, musi wytopić się
trochę tłuszczyku. Boczek z cebulką i tluszczykiem wylać do masy
ziemniaczanej i dobrze wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem (masło, margaryna itd.) i wyłozyc nasze
ziemniaki. Zapiekać ok. 1 - 1,5 godz.
Podawać najlepiej ze śmietaną lub sosem.
Sos:
Boczek (słoninke) usmazyć z cebulką na ładne skwareczki. Można dodać
śmietanę lub twaróg.
Źródło: Przepis rodzinny
*******************************
<...>
> A żeby nie było mdło i monotonnie, można dodać do tej
> masy różne smakołyki. Np. Paprykę słodką, pokrojoną w kawałeczki, oliwki,
> różyczki brokułowe, pieczarki albo co sie lubi. Polecam zwłaszcza paprykę.
> No i sosik można zrobić - koperkowy (taki jak do ryb, gęsty), grzybowy,
albo
> gulaszowy. Pyszności!
> Pozdrawiam serdecznie, Agata
To sa bardzo ciekawe wariacje, koniecznie musze sprobowac :-)
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|