Data: 2002-01-19 08:55:48
Temat: Re: przepisy
Od: "Joasia_Annetka T." <a...@b...bn.krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
w koncu udalo mi sie dostac na ta stronke http://www.gazeta.pl/ - dział
kuchnia / desery
i o to co tam znalazlam:
Kulki kokosowe
Autor : Kinga Błaszczyk - Wójcicka
Składniki : 1/2 szkl. wiórków kokosowych, 1/2 kostki miękkiego masła, 2
łyżki masła orzechowego, 1,2 szkl. mleka w proszku, 1/3 szkl. cukru pudru, 1
opakowanie cukru waniliowego, po 1 opakowaniu czarnej i białej czekoladowej
polewy do ciast
Sposób przyrządzania : Roztop 1/4 kostki masła na patelni, wsyp wiórki
kokosowe i smaż je, aż będą w kolorze złotym. Pozostaw do ostygnięcia. W
misce mikserem utrzyj na pulchną masę pozostałe masło z cukrem pudrem,
cukrem waniliowym i masłem orzechowym. Cały czas ucierając dodawaj po łyżce
uprażonych wiórków kokosowych. Odłóż mikser, dosypuj powoli mleka w proszku
do masy i teraz już ręką zagniataj ciasto. Będzie gotowe, kiedy uda się z
jego kawałka utoczyć dłońmi kulkę. Jeśli kulka klei się do rąk, dodaj więcej
mleka w proszku, jeżeli kruszy się i rozpada, dodaj do ciasta 1 łyżkę masła
i zagnieć jeszcze raz. Ułóż kulki ciasno jedna przy drugiej na tacy. Polewę
przygotuj według wskazówki na opakowaniu. Wytnij w opakowaniach maleńkie
dziurki, tak aby polewa leciała tylko cieniutkim strumyczkiem. Zdecydowanymi
ruchami dłoni tam i z powrotem nanoś na kulki ozdobne linie z białej i
czarnej czekolady. Poczekaj, aż polewa stwardnieje.
Tytuł cyklu : Uczta wegetariańska
----------
Kulki karmelowe
Autor : Kinga Błaszczyk - Wójcicka
Składniki : 50 g orzechów laskowych, 100 g wiórków kokosowych, 1/3 kostki
masła, szczypta cynamonu, 1/2 szkl. cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2
szkl. mleka w proszku
Sposób przyrządzania : Orzechy wysyp na blaszkę do pieczenia i wstaw do
nagrzanego do 160 st. C piekarnika na około 10 minut, aż staną się złote, a
skórka zacznie odchodzić. Wyjmij z piekarnika, ostudź i obetrzyj skórkę. Ja
biorę po parę orzechów pomiędzy obie dłonie i mocno trę. Wtedy skórka sama
odchodzi, wystarczy tylko parę razy dmuchnąć. Masło roztop w rondlu o grubym
dnie, wsyp cukier. Cały czas mieszaj. Powoli nastąpi proces karmelizacji,
czyli cukier zacznie się rozpuszczać i ciemnieć, aż zrobi się brązowy.
Musisz uważać, aby go nie przypalić - wtedy mieszanina w garnku zaczyna
gorzko pachnieć i dymić i już nie nadaje się do niczego. Gdy cukier
zbrązowieje, dodaj szczyptę cynamonu i cukier waniliowy, zamieszaj i wlej
1/2 szklanki wody. Uważaj przy tym, bo mieszanina w garnku zacznie
gwałtownie strzelać i kipieć, a to dlatego, że pod wpływem oziębienia wodą
karmel wytrąci się i stwardnieje. Trzeba go teraz gotować, aż znowu się
rozpuści. Zakończ gotowanie, kiedy w garnku będzie już tylko gęsty
ciemnobrązowy płyn bez żadnych grudek o przyjemnym karmelowym zapachu.
Pozostaw płyn do wystygnięcia, a potem wsyp do niego mleko w proszku i
zmiksuj. Otrzymasz gęstą masę, którą należy odstawić na parę godzin, aby
stężała. Ulep z niej kulki o średnicy około 3 centymetrów i każdą obtocz w
wiórkach kokosowych, a w środek wciśnij orzeszek.
Tytuł cyklu : Uczta wegetariańska
------------------
Kulki orzechowe
Autor : Kinga Błaszczyk - Wójcicka
Składniki : 50 g orzechów włoskich, 5 czubatych łyżek masła, 1/2 szkl.
śniadaniowych płatków kukurydzianych, 1 szkl. mleka w proszku, 1/3 szkl.
cukru pudru, 1 opakowanie czekoladowych ozdobnych ziarenek kawy
Sposób przyrządzania : Orzechy zmiel w młynku elektrycznym. Powinno ich być
1/2 szklanki. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła, wsyp orzechy i smaż,
cały czas mieszając, około 3-5 minut, aż się przyrumienią. Odstaw do
ostygnięcia. Płatki śniadaniowe pokrusz ręką na proszek. Zmiksuj masło,
ostudzone orzechy i cukier puder. Dodaj płatki śniadaniowe i mleko w
proszku. Zagnieć. Powinno się otrzymać zwartą masę. Ulep z niej z kulki o
średnicy 3 cm. W środek każdej kulki wetknij czekoladowe ziarenko kawy.
Tytuł cyklu : Uczta wegetariańska
-----------------
Kulki owsiane
Autor : Kinga Błaszczyk - Wójcicka
Składniki : 3 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 1/2 tabliczki mlecznej czekolady,
5 łyżek mleka, 1,5 szkl. płatków owsianych, 2 łyżki posiekanych migdałów,
kilka kropel olejku migdałowego do ciast, 2 łyżki rodzynek, 3 łyżki mleka w
proszku, 1 opakowanie polewy do ciast o smaku białej czekolady
Sposób przyrządzania : 2 łyżki masła roztop na patelni. Wsyp połowę płatków
owsianych i cały czas mieszając praż, aż nabiorą złotego koloru. Tuż przed
końcem prażenia dodaj migdały, tak by one też zdążyły się przyrumienić.
Odstaw do ostygnięcia. W rondelku zagotuj mleko z cukrem i pozostałym
masłem. Zdejmij z ognia. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż się
rozpuści. Dodaj rodzynki i olejek migdałowy. Wymieszaj dokładnie. Wsyp do
ciepłej masy czekoladowej uprażone płatki z migdałami oraz te nieprażone,
dokładnie wymieszaj i dodaj mleko w proszku. Otrzymasz gęste ciasto. Kiedy
będzie jeszcze ciepłe, ulep kulki o średnicy 3 centymetrów. Każdą kulkę
ozdób paseczkami z polewy czekoladowej przygotowanej według przepisu na
opakowaniu.
Tytuł cyklu : Uczta wegetariańska
|