Data: 2002-12-10 18:15:04
Temat: Re: przepisy na mase marcepanowa
Od: "Flora" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A moglabys napisac jak robisz mase marcepanowa?
Przepis na masę marcepanową znalazłam w archiwum grupowym. Ściślej znalazłam
kilka przepisów a wykorzystałam ten najprostszy podany przez Marię. A oto
on:
25 dkg migdałów, 25 dkg cukru i 1/3 litra wody
Migdały sparzyć by skórka odchodziła, obrać, rozgnieść (ja robiłam to
wałkiem - trochę mozolne zajęcie, może lepiej byłoby przepuścić je przez
maszynkę). Cukier z wodą ugotować na gęsty syrop, zalać migdały, zagnieść.
Naturalnie proporcje składników trzeba odpowiednio dostosować by otrzymać
odpowiednią ilość gotowej masy.
W sklepach można kupić gotowy produkt który sprzedawany jest właśnie pod
nazwą masy marcepanowej ale jest on wykonany nie z migdałów a z pestek
moreli. A ja uniosłam się ambicją, że ma być jak należy.
Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam cieplutko
Flora
|