Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-fra1.dfn.de
!storethat.news.telefonica.de!telefonica.de!news.germany.com!feeder.news-servic
e.com!sn-xt-ams-06!sn-xt-ams-08!sn-post-ams-01!sn-post-sjc-01!supernews.com!cor
p.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przewrotne pytanie/pieczone pierogi (P)
Date: Thu, 20 Dec 2007 14:40:24 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <fkeidd$a9j$1@nemesis.news.tpi.pl> <1...@c...supernews.com>
<fkepmg$lhm$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <fkepmg$lhm$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 44
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:307799
Ukryj nagłówki
Gosia Plitmik wrote:
> Magdalena Bassett pisze:
>
>> pieczone pierogi z grzybami
>
>
> a jak robisz pieczone pierogi?
A tak:
Pieczone pierogi z grzybami
Latwo podgrzac, rowniez mozna zrobic wczesniej i zamrozic, a potem
zamrozone wstawic do goracego pieca na 8-10 minut.
Ciasto
150 gr maki (troche mniej niz szklanka)
100 gr masla
2 lyzki smietany
szczypta soli
Posiekac maslo z maka, gdy drobne, dodac smietane i szybko czubkami
palcow zarobic w kule. Schlodzic 20 min. Rozwalkowac, albo miedzy dwoma
arkuszami pergaminu, albo podsypujac maka, na grubosc 3 mm, jak na
pierogi. Schlodzic. Wycinac kola szklanka, nadziac nadzieniem, zlepic
brzegi pierogow palcami, bez wody czy bialka. Jak najmniej dotykac
palcami, bo cieplo rak uczyni ciasto zbyt lepkie. Piec w goracym piecu
na nieposmarowanej blasze 230C/450F 10 minut, posmarowac rozbitym
jajkiem, piec nastepne 10 min. az brazowe. Niektore pierogi moga
otworzyc sie w czasie pieczenia, szczegolnie, jesli sie da duzo
nadzienia, ktore puchnie podczas pieczenia. Nie zmienia to w niczym ich
walorow.
Nadzienie:
1 szklanka ugotowanego ryzu
1 lyzka masla
1 szklanka drobno posiekanych, usmazonych grzybow (jak shiitake, czy
pieczarki, czy namoczone suszone grzyby)
1 jajko
sol, pieprz, estragon
Ryz podsmazyc na patelni na masle, dodac przyprawy i grzyby, wymieszac
dokladnie. Odstawic i gdy chwile przestygnie, domieszac jajko.Mozna
dodac podsmazona cebule albo pory.
Magdalena Bassett
|