Data: 2007-12-20 22:40:24
Temat: Re: przewrotne pytanie/pieczone pierogi (P)
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gosia Plitmik wrote:
> Magdalena Bassett pisze:
>
>> pieczone pierogi z grzybami
>
>
> a jak robisz pieczone pierogi?
A tak:
Pieczone pierogi z grzybami
Latwo podgrzac, rowniez mozna zrobic wczesniej i zamrozic, a potem
zamrozone wstawic do goracego pieca na 8-10 minut.
Ciasto
150 gr maki (troche mniej niz szklanka)
100 gr masla
2 lyzki smietany
szczypta soli
Posiekac maslo z maka, gdy drobne, dodac smietane i szybko czubkami
palcow zarobic w kule. Schlodzic 20 min. Rozwalkowac, albo miedzy dwoma
arkuszami pergaminu, albo podsypujac maka, na grubosc 3 mm, jak na
pierogi. Schlodzic. Wycinac kola szklanka, nadziac nadzieniem, zlepic
brzegi pierogow palcami, bez wody czy bialka. Jak najmniej dotykac
palcami, bo cieplo rak uczyni ciasto zbyt lepkie. Piec w goracym piecu
na nieposmarowanej blasze 230C/450F 10 minut, posmarowac rozbitym
jajkiem, piec nastepne 10 min. az brazowe. Niektore pierogi moga
otworzyc sie w czasie pieczenia, szczegolnie, jesli sie da duzo
nadzienia, ktore puchnie podczas pieczenia. Nie zmienia to w niczym ich
walorow.
Nadzienie:
1 szklanka ugotowanego ryzu
1 lyzka masla
1 szklanka drobno posiekanych, usmazonych grzybow (jak shiitake, czy
pieczarki, czy namoczone suszone grzyby)
1 jajko
sol, pieprz, estragon
Ryz podsmazyc na patelni na masle, dodac przyprawy i grzyby, wymieszac
dokladnie. Odstawic i gdy chwile przestygnie, domieszac jajko.Mozna
dodac podsmazona cebule albo pory.
Magdalena Bassett
|