Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!skynet
.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-
01!sn-post-02!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przyprawy do zupy cebulowej/Przepis
Date: Thu, 30 Oct 2003 08:59:13 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <bnqok9$d0t$1@inews.gazeta.pl> <bnqrns$1ocg$1@foka.aster.pl>
<bnqsjm$er9$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 31
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177947
Ukryj nagłówki
"Robert Rosłoń" wrote:
>
> A może jakiś dobry lub alternatywny przepis?...
Ja robie ciemna zupe cebulowa, ktora ma intensywny smak.
Na 4 porcje
4 duze cebule
4 lyzki oliwy
1/2 szklanki bialego wytrawnego wina (najlepiej tego samgo, ktore sie
bedzie pilo do obiadu)
1 szklanka rosolu
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
1/2 lyzeczki ziol prowansalskich
2 kawalki czerstwego, ciemnego chleba
8 lyzek startego sera, ktory sie dobrze topi
4 zaroodporne naczynia do zapiekania
Cebule pokroic w plastry. Usmazyc na oliwie na ciemno brazowo, tak, zeby
sie prawie rozmazywala. Dodac wino, zeskrobac dno patelni. Przelac do
garnka, dodac rosol. W mozdzierzu utrzec sol, pieprz i ziola. Dodac do
zupy, dusic 20 minut pod przykryciem. W miedzyczasie w kazdej
zaroodpornej miseczce ulozyc pol kawalka chleba na dnie, nastepnie zalac
zupa, i posypac na wierzchu startym serem. Wstawic pod opiekacz i
zapiec, az bable serowe zaczna brazowiec.
Magdalena Bassett
|