Data: 2003-10-30 16:59:13
Temat: Re: przyprawy do zupy cebulowej/Przepis
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Robert Rosłoń" wrote:
>
> A może jakiś dobry lub alternatywny przepis?...
Ja robie ciemna zupe cebulowa, ktora ma intensywny smak.
Na 4 porcje
4 duze cebule
4 lyzki oliwy
1/2 szklanki bialego wytrawnego wina (najlepiej tego samgo, ktore sie
bedzie pilo do obiadu)
1 szklanka rosolu
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
1/2 lyzeczki ziol prowansalskich
2 kawalki czerstwego, ciemnego chleba
8 lyzek startego sera, ktory sie dobrze topi
4 zaroodporne naczynia do zapiekania
Cebule pokroic w plastry. Usmazyc na oliwie na ciemno brazowo, tak, zeby
sie prawie rozmazywala. Dodac wino, zeskrobac dno patelni. Przelac do
garnka, dodac rosol. W mozdzierzu utrzec sol, pieprz i ziola. Dodac do
zupy, dusic 20 minut pod przykryciem. W miedzyczasie w kazdej
zaroodpornej miseczce ulozyc pol kawalka chleba na dnie, nastepnie zalac
zupa, i posypac na wierzchu startym serem. Wstawic pod opiekacz i
zapiec, az bable serowe zaczna brazowiec.
Magdalena Bassett
|