From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przystawka do miesa grilowanego
Date: Mon, 30 Jun 2003 22:09:16 +0100
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <0...@4...com>
References: <4...@n...onet.pl>
<13tpe83qsonbu$.16hycq6dyrbbo$.dlg@40tude.net>
<7...@4...com>
<12i0fcyrsvtaa.zqjwx4dg1uzz$.dlg@40tude.net>
<v...@4...com>
<14u80r4ek5b3g$.ow84y9fagrhi.dlg@40tude.net>
<t...@4...com> <bdq5t0$1s1g$1@foka.acn.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: corp-news
Lines: 53
X-Authenticated-User: $$0z_m-i-
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: Newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Comments3: IMPORTANT: Under NO circumstances will postings containing illegal or
copyrighted material through this service be tolerated!!
X-Report: Please report illegal or inappropriate use to <a...@n...com> You may
also use our online abuse reporting from:
http://www.newsfeeds.com/abuseform.htm
X-Abuse-Info: Please be sure to forward a copy of ALL headers, INCLUDING the body (DO
NOT SEND ATTACHMENTS)
Organization: Newsfeeds.com http://www.newsfeeds.com 100,000+ UNCENSORED Newsgroups.
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!nntp-relay.ihug.net!ihug.co.nz!news-
out.newsfeeds.com!local!corp-news.newsgroups.com!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161814
Ukryj nagłówki
>
>> jak gotowa bazylie podrosnieta w doniczce to jak najbardziej.
>
>No to rozjasnij, Krysiu mila, co z ta bazylia, bo tez mnie korci, co by
>wysiac, ale nie mam przekonania, czy wzejdzie. Jesli zas chodzi o te w
>doniczce z super hiper, to one jakies rachityczne sa. Jak taka bazylie
>traktowac? Przesadzic, czy podlewac i podcinac tylko? Malo listkow cholery
>maja.
>Pomoz, dobra kobieto:)
>
>Pozdrawiam
>Dorota
>
>> Van Pierz
>> K.T. - starannie opakowana
>
jak na moje krzywe oko ogrodnicze to powinno sie to wysiac w
kwietniu w cieple, potem dostosowywac do klimatu - wystawiac na
balkon/do ogrodu, na slonce, niech sie przyzwyczai, a potem, jak
lato wiosenne chwyci ;)) wstawic do doniczki i siup! na dwor,
albo choc na sloneczne okno. roslinka jest bardzo swiatlo i
cieplolubna. mnie sie nigdy nie udalo w naszych warunkach
wychodowac ze sklepowej na dluzej niz 2-3 miesiace. te
rachityczne sklepowe chyba nalezy traktowac jako mlodziutkie
slbiutke roslinki, co to wlasnie trzeba pielegnowac - moze
nawiezc czyms do kwiatkow...
ciekawa rzecz - jednimoi znajomi postawili na poludniowym, dobrze
osonietym balkonie na 2 pietrze - od podworza, wiec i zimnego
wiatru wlasciiwe nie bylo, bazylie w doniczce i...zapomnieli o
niej. No i sie rozszalala, nawet zakwitla....czy zdrewniala i czy
przetrwala dluzejniz sezon to nie wiem...W Nigerii, w ogrodzie,
tuz przy wyjsciu z takiego tarasiku mielsimy dwie bazylie -
wielkie, zdrewniale krzewy, o ktore kazdy sie ocieral,
przechodzac...JAKI to byl zapach!
mozesz wsiac bazylie i zobaczyc czy cos z tego wyjdzie, ale
podejrzewam, ze teraz juz dosc pozno jest - na dobra sprawe dwa
miesiace gorace to troche malo, zeby wyroslo drzewo, ale listki
do jedzenia moze miec bedzie ;)))
czy szukalas bazylii tylko w supermarketach czy w sklepach
ogrodniczych tez?
Moja bazylia , sklepowa, stoi juz od chyba 3 tygodni w ogrodku,
ciagle ja musze podlewac, bo od razu marnieje jak sucha. prawie
caly dzien pada i jest chlodno...przezyje czy nie....
Van Pierz
K.T. - starannie opakowana
|