Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "kachna" <k...@w...ps.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pseudo-piccata drobiowa
Date: Wed, 1 Aug 2001 14:13:31 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 39
Message-ID: <9k8rr5$31j$1@news.tpi.pl>
References: <3...@z...fu-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: dhcp15.webnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 996668069 3123 213.25.201.15 (1 Aug 2001 12:14:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Aug 2001 12:14:29 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: pseudo-piccata drobiowa
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:60732
Ukryj nagłówki
a jak pokroję na 2,55 to wyjdzie??? :))))))))))
dzięki, dzisiaj już ie ale jutro zrobię!
kachna
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@z...fu-berlin.de...
> Hej,
>
> jak obiecałem w chacie, moja wersja piccaty drobiowej. Na tym serwerze
> też już znikło, a szukanie po archiwach trwa dłużej niz wstukanie na
> nowo ;-))
>
> Proporcje zależne od apetytu.
>
> Piersi kurze lub indycze pokrojone na cienkie plasterki. Te gotowe ze
> sklepu można sobie... pokroić. Ja kupuję na ogół w kawałku i zamrażam.
> Lekko podmrożone ławiej się kroi. Plasterki powinny mieć jakieś 2.54mm
> grubości.
> Posolić, popieprzyć, pocurrzyć do smaku. Teraz w oryginale panieruje się
> mąką i tylko mąką. Ja robię mąkę, jajko i w mieszance tartego parmezana
> z bułką tartą. Proporcje do smaku, u mnie 2 * więcej sera niż bułki.
> Smażyć krótko po obu stronach w oliwie nie za gorącej.
>
> Sos:
> drobno pokrojony boczek (można opuścić, wtedy oliwę dać) podsmażyć, do
> tego drobno pokrojoną cebulkę (nie za dużo). Zeszklić, nie spalić. Do
> tego dać przecier pomidorowy (daję z puszki, ale można własnej roboty) i
> trochę mąki. Smażyć krótką chwilę, dodać pół szklanki czerwonego
> wytrawnego wina (np. frankoński blauer Portugieser ) reszta do gardła.
> Do tego tak z pół kilograma pomidorów bez skórki pokrojonych na kawałki.
> Dodać 1-2 listki bobkowe, słoiczek kaparów, sól, pieprz, 2 drobno
> pokrojone chile ancho. Z braku ostatnich, można dać ostrej i słodkiej
> papryki do smaku. Do tego leci jeszcze sos sojowy słony i słodki. Pichci
> się jakieś 15-20 min, w zależności od głodu współbiesiadników. Do tego
> spaghetti lub inne makaroniaste.
>
> Waldek
|