Data: 2005-09-21 09:16:00
Temat: Re: pstrag w folii
Od: Izza <i...@c...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 20 Sep 2005 12:07:08 +0200, Lukasz <f...@a...kjh> napisał(a):
>> Witam mam pstraga i piekarnik elektryczny nie mam bazylli tymianku itd sol
>> pieprz papryka standard.Na gotowaniu zupelnie sie nie znam(co ugotuje jest
>> niesmaczne :) ) ale dzis naszla mnie ochota na sprobowanie pstraga nigdy
>> wczesniej go nie jadlem.Jak przyrzadzic zeby wyszedl smaczny jaka
>> temperatura termoobieg czy nie ? jakie przyprawy z soli pipeprzu papryki
>> majeranku chyba tylko to mam :) ile piec ?.
>>
>> Pozdr.
>>
>>
znalazlam przepis gdzies w sieci i tylko raz nie do konca sie udal, bo
dalam zbyt duzo cytryny:) - byl kwasniejszy niz powinien, ale calkiem
zjadliwy.
skladniki (na 1 pstraga):
1 pstrag wypatroszony (z glowa, ale bez wnetrznosci)
natka pietruszki
cytryna
sol
pieprz
majeranek
maslo
2 kawalki folii aluminiowej do zawiniecia pstraga
Wykonanie:
1. pstraga umyc, oplukac, lekko natrzec sola i pieprzem
2. na kawalku folii, na ktorym bedzie ulozony pstrag, posypac majeranek,
posiekana natke pietruszki (ok 1/2 lyzki) i polozyc dwa plasterki cytryny
3. polozyc pstraga na ziolach, do brzuszka mu wlozyc 1 platerek masla (ok
1mm grubosci) 1 -2 plasterki cytryny i 1 galazke natki pietruszki
4. na wierzch pstraga posypac majeranek, posiekana natke pietruszki, 2
plasterki masla, 2 plasterki cytryny
5. delikatnie zawinac pstraga w folie, a potem jeszcze raz w drugi kawalek
i wlozyc do nagrzanego piekarnika na ok 20-25 min, po tym czasie rozciac
folie i wlozyc calosc jeszcze raz do piekarnika na ok 10 minut (zeby lekko
sie przypiekl
6. konsumowac.
najlepiej to cos smakuje z zielona salata w sosie winegre (czy jak to sie
tam pisze) i pieczonymi ziemniaczkami okraszonymi maslem
czosnkowo-pietruszkowym.
aha. jedzonko jest naprawde pyszne i banalne do wykonania.
i jeszcze jedno - czasy pieczenia sa podane bardzo przyblizone - zwykle po
rozcieciu folii widzisz, czy rybce tzreba wiecej czasu czy nie.
--
Izza
|