Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!isdnet!newsfeed.cwix.com
!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: puding
References: <a4o1g3$ks6$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 24
Date: Sun, 17 Feb 2002 11:05:33 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1013972927 4.33.132.12 (Sun, 17 Feb 2002 11:08:47 PST)
NNTP-Posting-Date: Sun, 17 Feb 2002 11:08:47 PST
X-Received-Date: Sun, 17 Feb 2002 11:08:47 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:96379
Ukryj nagłówki
maku wrote:
>
> Jak sie robi puding? uwielbiam pudingi a niestety w polsce nie mozna znalesc
> gotowych pudingow w proszku (takich jakie sa dostepne w usa).
> Za to jest sporo dosc dobrych gotowych wersji niestety w odpowiednich
> cenach. Czy ktos moze zna przepis na to cudo??? Najlepiej waniliowe albo
> karmelowe....
> Z gory dziekuje
> Kropelka
Czy czasem nie chodzi ci o BUDYN raczej niz pudding? Pudding to deser
robiony w Anglii z loju nerkowego, roznych bakalii, itp.
Jesli chodzi o deser, ktory po polsku nazywa sie budyn, to jest kilka
roznych wariantow, robionych na podobnej zasadzie: do goracego mleka lub
smietanki dodaje sie kogel mogel i rozpuszczona w zimnym mleku make
ziemniaczana, ciagle mieszajac gotuje sie az zacznie powaznie bulgotac.
Mozna dodac wanilie dla smaku, albo kakao, albo czekolade, albo kakao i
orzechy, albo skarmelizowany cukier, albo wlac waniliowy budyc do miski
napelnionej do polowy kompotem, albo podawac go z sokiem, albo z dzemem,
albo konfiturami. Czy o to ci chodzi? Jesli tak, daj znac, podam proporcje.
MB
|