Data: 2002-02-18 05:58:39
Temat: Re: puding
Od: "Magdalena Kubiak" <g...@m...gim.com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Jak sie robi puding? uwielbiam pudingi a niestety w polsce nie mozna
znalesc
> > gotowych pudingow w proszku (takich jakie sa dostepne w usa).
> > Za to jest sporo dosc dobrych gotowych wersji niestety w odpowiednich
> > cenach. Czy ktos moze zna przepis na to cudo??? Najlepiej waniliowe albo
> > karmelowe....
> > Z gory dziekuje
> > Kropelka
>
>
> Czy czasem nie chodzi ci o BUDYN raczej niz pudding? Pudding to deser
> robiony w Anglii z loju nerkowego, roznych bakalii, itp.
> Jesli chodzi o deser, ktory po polsku nazywa sie budyn, to jest kilka
> roznych wariantow, robionych na podobnej zasadzie: do goracego mleka lub
> smietanki dodaje sie kogel mogel i rozpuszczona w zimnym mleku make
> ziemniaczana, ciagle mieszajac gotuje sie az zacznie powaznie bulgotac.
> Mozna dodac wanilie dla smaku, albo kakao, albo czekolade, albo kakao i
> orzechy, albo skarmelizowany cukier, albo wlac waniliowy budyc do miski
> napelnionej do polowy kompotem, albo podawac go z sokiem, albo z dzemem,
> albo konfiturami. Czy o to ci chodzi? Jesli tak, daj znac, podam
proporcje.
> MB
Mniej wiecej o to chodzi. Z tym ze polski budyn po ostudzeniu rozwarstwia
sie . Tzn mleko zaczyna sie oddzielac. Wiec nie chodzi mi dokladnie o budyn.
Chociaz budynie tez sa pyszne. Chodzi mi o potrawe typu "smak i ja" itp. Nie
jest to tradycyjny budyn a w polskim slownictwie zostalo przyjete wlasnie
jako puding. Ale nie wazne jak to nazywaja.. wazne co to ma byc.
Jesli ktos by mial na cos takiego przepis... eh.... bylabym super
wdzieczna:-)
pozdrawiam
Kropelka
|