Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Magdalena Kubiak" <g...@m...gim.com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: puding
Date: Mon, 18 Feb 2002 06:58:39 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <a4q5ij$qh3$1@news.tpi.pl>
References: <a4o1g3$ks6$1@news.tpi.pl> <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: biuro.krakow.mtl.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1014012307 27171 213.25.103.165 (18 Feb 2002 06:05:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 18 Feb 2002 06:05:07 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: puding
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:96422
Ukryj nagłówki
> > Jak sie robi puding? uwielbiam pudingi a niestety w polsce nie mozna
znalesc
> > gotowych pudingow w proszku (takich jakie sa dostepne w usa).
> > Za to jest sporo dosc dobrych gotowych wersji niestety w odpowiednich
> > cenach. Czy ktos moze zna przepis na to cudo??? Najlepiej waniliowe albo
> > karmelowe....
> > Z gory dziekuje
> > Kropelka
>
>
> Czy czasem nie chodzi ci o BUDYN raczej niz pudding? Pudding to deser
> robiony w Anglii z loju nerkowego, roznych bakalii, itp.
> Jesli chodzi o deser, ktory po polsku nazywa sie budyn, to jest kilka
> roznych wariantow, robionych na podobnej zasadzie: do goracego mleka lub
> smietanki dodaje sie kogel mogel i rozpuszczona w zimnym mleku make
> ziemniaczana, ciagle mieszajac gotuje sie az zacznie powaznie bulgotac.
> Mozna dodac wanilie dla smaku, albo kakao, albo czekolade, albo kakao i
> orzechy, albo skarmelizowany cukier, albo wlac waniliowy budyc do miski
> napelnionej do polowy kompotem, albo podawac go z sokiem, albo z dzemem,
> albo konfiturami. Czy o to ci chodzi? Jesli tak, daj znac, podam
proporcje.
> MB
Mniej wiecej o to chodzi. Z tym ze polski budyn po ostudzeniu rozwarstwia
sie . Tzn mleko zaczyna sie oddzielac. Wiec nie chodzi mi dokladnie o budyn.
Chociaz budynie tez sa pyszne. Chodzi mi o potrawe typu "smak i ja" itp. Nie
jest to tradycyjny budyn a w polskim slownictwie zostalo przyjete wlasnie
jako puding. Ale nie wazne jak to nazywaja.. wazne co to ma byc.
Jesli ktos by mial na cos takiego przepis... eh.... bylabym super
wdzieczna:-)
pozdrawiam
Kropelka
|