Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!sunqbc.risq.
qc.ca!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!newsfeed1.cidera.com!Cidera!new
sfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: puree ziemniaczane i cio do niego ?
References: <9kss5s$bvm$1@news.tpi.pl> <9ktm17$let$1@julia.coi.pw.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 35
Date: Thu, 09 Aug 2001 14:52:17 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.32
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 997393937 207.71.222.32 (Thu, 09 Aug 2001 14:52:17 PDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 09 Aug 2001 14:52:17 PDT
X-Received-Date: Thu, 09 Aug 2001 14:52:17 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:62025
Ukryj nagłówki
"Bożena" wrote:
> Uwieliam puree, jem ze wszystkim: kotlety, kurczak, ryba, watrobka,
> kielbasa, a nawet parowki. Co prawda do plackow ziemniaczanych jeszcze nie
> doszlam, ale to chyba juz maslo maslane :o)
>
> --
> Bozenka z Wilna :o)
Krysia Thompson podawala przepis na Shepherd's Pie, gdzie w naczyniu do
zapiekania umieszcza sie cos w rodzaju gulaszu, pokrywa ziemniakami puree i
zapieka w piecu.
"shepherd's pie:
wziac dowolnego mielonego ile sie chce )ja biore tak z pol kilo
na 3 osoby), obsmazyc dobrze z cebula posiekana, czosnkie, odlac
ewentualny tluszcz, zalac woda z roznymi zageszczajacymi
rzeczami, takie sosy do pieczeni, fixy do gulaszu, itp to dobra
rzecz do tego. Mozna dodac rozne jarzyny typu marchewka w kostke,
groszek, posiekanego selera lodygowego, pieczarki. Do wyboru, do
koloru, ile kto lubi. Niech to sie poddusi i zagesci.
Osobno ugotowac ziemniaki , zrobic puree. Ja do tego wrzucam
jeszcze startego zoltego sera i cebule.
Do naczynia zaroodp. wrzucic mieso z jarzynami i sosem.
Delikatnie przykryc kartoflana masa (jesli puree bedzie wodniste,
tzn kartofle byly zle odlane, albo sos nie jest gesty, to
wsiaknie w puree i zrobi paciaje - wiem z doswiadczenia). Wstawic
do piekarnika, niech to sie dobrze zapiecze i na wierzchu bedzie
chrupiaca kartoflana skorka. Piekarnik tak przecietnie goracy."
|