Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "em" <e...@p...promail.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: "puste" kalorie
Date: Wed, 19 Sep 2001 18:04:54 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 73
Message-ID: <9oafov$n6q$1@news.tpi.pl>
References: <9o4dmm$mqa$1@news.tpi.pl> <6...@n...onet.pl>
<9o87bf$41d$1@news.tpi.pl>
<n...@s...pl>
NNTP-Posting-Host: ph9.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1000915551 23770 217.99.192.9 (19 Sep 2001 16:05:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Sep 2001 16:05:51 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: "puste" kalorie
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:52849
Ukryj nagłówki
> >> > Otóż podstawowym surowcem energetycznym jest glukoza
> >
> > Bzdura.!!!
> >
> >> W razie jego braku "uruchamiamy" rezerwy tłuszczowe, ciała ketonowe
itp.
> >
> > Bzdura!!!!
Leszku, walisz jak młotem. Proponuję stonować.
> Podstawowa zasada klasycznej dietetyki mówi, że pożywienie musi być
> zbilansowane i musi dostarczać wszystkich niezbędnych mikro i makro
> składników. Cukrów prostych, rzeczywiście należy unikać ze względu na pik
> hipoglikemiczny jaki nam fundują po posiłku (sacharoza oczywiście
> przoduje). Inne składniki muszą pozostawać we względnej równowadze.
>
Nie chciałbym wchodzić między młot a kowadło, ale tylko zwrócę uwagę, że
węglowodanów pod względem oddziaływania na organizm nie należy dzielić na
proste i złożone, ale na szybkoprzyswajalne i wolnoprzyswajalne, a to wcale
nie to samo. Złożona skrobia w postaci np. białej bułki robi w organiźmie
dokładnie takią samą rewolucję jak sacharoza.
Ranking produktów wg indeksu glikemicznego podaję poniżej (im większa
wartość indeksu tym większy pik glukozy/insuliny we krwi po posiłku)
Pozdrawiam, em.
------------------------------------------
Maltoza 110
Glukoza 100
Ziemniaki pieczone 95
Frytki 95
Mączka ryżowa 95
Skrobie modyfikowane 95
Puree z ziemniaków 90
Chipsy 90
Miód 85
Marchewka gotowana 85
Płatki kukurydziane, popcorn 85
Ryż krótko gotowany 85
Ciasto ryżowe 85
Ryż dmuchany 85
Bób gotowany 80
Dynia 75
Arbuz 75
Cukier (sacharoza) 70
Chleb biały (bagietka) 70
Zboża oczyszczone słodzone 70
Batoniki czekoladowe 70
Ziemniaki gotowane bez skórki 70
Coca-cola 70
Herbatniki 70
Kukurydza pękająca 70
Ryż biały 70
Kluski, pierożki 70
Rodzynki 65
Chleb razowy 65
Ziemniaki w mundurkach 65
Buraki 65
Konfitury słodzone 65
Kaszka manna 60
Ryż długi 60
Banan, melon 60
Spaghetti białe
długo gotowane 55
Herbatniki piaskowe 55
|