Data: 2001-09-20 16:16:40
Temat: Re: "puste" kalorie
Od: "AnieszkaP" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9o87bf$41d$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik <e...@w...pl> napisał w wiadomości
> Działanie antagonistyczne ma właściwie tylko insulina. która wydziela się
w
> większych ilościach tylko wtedy, kiedy człowiek nażre się za dużo
> węglowodanów. Uruchamiany jest wtedy ratunkowy proces spalania
węglowodanów,
> oraz przetwarzania na tłuszcze.
Ale tylko w momencie spozycia weglowodanow przetworzonych, "rozgotowanych"
lub cukrow prostych. Przy spozyciu weglowodanow zlozonych, nieprzetworzonych
i nie rozgotowanych taki proces nie zajdzie. Glukoza bedzie "uwalniana"
stopniowo i nie bedzie wyrzutu insuliny.
>
> Chodzi o to, że cukry w stężeniach wyższych we krwi powodują glikolizację
> nieenzymatyczną białek.
A co jest konsekwencja tego?
Są po prostu toksyną uszkadzającą nasz organizm.
Na czym polega to uszkadzanie organizmu?
Agnieszka
|