Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pytanie o smakolyk odpustowy
Date: Wed, 11 Dec 2002 00:54:24 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <at5u6e$1lc$1@news.tpi.pl>
References: <at5ic1$5vl$1@serwus.bnet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa47.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1039563791 1708 213.76.96.47 (10 Dec 2002 23:43:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Dec 2002 23:43:11 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: pytanie o smakolyk odpustowy
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:138281
Ukryj nagłówki
Użytkownik sylwia <m...@b...zabrze.net.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:at5ic1$5vl$...@s...bnet.pl...
> witam wszystkich, nie znalazlam przepisu na marcepanowe kartofelki
> ,tylko zostalo wspomnienie tego smaku.Czy ktos zna przepis? Moja mama ma
> smaka na takie kartofelki . pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia
> Sylwia kofeinistka
Mam nadzieje, ze o to chodzilo:
Najpierw trzeba przyrzadzic mase marcepanowa. Sa dwie szkoly, na zimno i na
goraco. Moim zdaniem kazda ma swoje "zady i walety". Ta na goraco troche
gubi smak migdalow, za to na zimno uzywa sie bialka z jajka i wiadomo,
salmonella itp. Podam Ci obie:
dla obu wersji 250g migdalow, sparzonych i obranych ze skorki. Migdaly
trzeba zetrzec.
Na zimno: do startych migdalow dodajemy 200g cukru pudru, sok z polowy
cytryny i ucierajac powoli dodajemy bialko, ostroznie by nie wyszlo za
rzadkie. Masa musi byc tak gesta by mozna bylo toczyc z niej kuleczki.
Na goraco: z 200g cukru krysztalu i 1/4 szklanki wody gotujemy syrop do
nitki, to znaczy do takiej gestosci by kropla puszczona z lyzki zostawiala
cieniutka jak wlos nitke. Do nieco przestyglego syropu wsypujemy migdaly i
ucieramy, dodajemy sok z polowy cytryny i 2-3 lyzki wodki (rumu).
Warto tez wiedziec, ze smak marcepanu bedzie intensywniejszy jezeli dodamy
do migdalow jeden gorzki migdal (w Polsce podobno ciezko kupic ale podobno
sa sklepy typu egzotyczne delikatesy dla smakoszy, moze w takim da sie
kupic? W Niemczech mozna i w supermarkecie, przy okazji wyjazdow warto sie
zaopatrzyc).
Z marcepanu toczymy kuleczki a nastepnie wrzucamy do ciemnego kakao, niech
sie oblepia na brazowo.
Jak mnie najdzie fantazja, do srodka kulek wkladam sliwke kalifornijska
moczona w sliwowicy albo rodzynki w rumie albo mase truflowa z czekolady.
Mozna kombinowac. Obtaczac mozna tez w innych rzeczach, mielonych pistacjach
albo w krokancie orzechowym, mozna po prostu oblewac roztopiona czekolada,
cienma lub biala, utarzac w kokosie i tak dalej.
Agata Solon, marcepanowa ;o)
|