Data: 2000-06-26 12:02:05
Temat: Re: pytanko
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dana <d...@n...com.pl> wrote in message news:39570cb1$1@news.vogel.pl...
| Ostatni narobilam cale mnostwo kluch (Tesciowa - rodowita poznanianka
| nazywala je pyzami na lachu) i byly na caly obiad : z gulaszem wieprzowym
| ostro przyprawionym i w charakterze deseru z cieplym sosem jagodowym -tak
| robila moja Babcia z Wolynia. I tu mam dla Was rewelacje ; ostatnio
| rozmawialam z rodowitymi Niemkami mieszkajacymi "od wieków" na Ziemi
| Klodzkiej i dowiedzialam sie, ze bardzo popularna potrawa deserowa, wrecz
| regionalna, jak nazwaly to Panie to wlasnie omawiane przez nas kluchy z
| jagodami! One nazywaja to "parowance z jagodami" (nie pamietam po
| niemmiecku, notatki mam w innym miejscu).
Ostatnio w pewnym schronie w Beskidzie Sądeckim jadłem je jako parowce...
--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e
|