From: "Witold Szczechura" <w...@h...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <2...@n...aol.com>
Subject: Re: pyzy poznanskie
Lines: 52
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Message-ID: <rL0h6.23683$4f.793171@news.hananet.net>
Date: Sat, 10 Feb 2001 10:22:45 +0900
NNTP-Posting-Host: 211.202.17.127
X-Trace: news.hananet.net 981768279 211.202.17.127 (Sat, 10 Feb 2001 10:24:39 KST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 Feb 2001 10:24:39 KST
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.ast
ercity.net!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!logbridge.uoregon.e
du!newsfeed.dacom.co.kr!newsxfer.hananet.net!news.hananet.net!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:43618
Ukryj nagłówki
"Lilibell555" <l...@a...com> wrote in message
news:20010209190413.15524.00000257@ng-fo1.aol.com...
> sluchajcie czy wie ktos moze i chce sie podzielic jak zrobic pyzy
poznanskie?
> chyba na parze sie je gotuje ale nie jestem pewna przewijaja sie te pyzy
w
> ksiazeczkach pani Musierowicz ktore lubie nadal bo sa jak plasterek miodu
na
> dusze he he
To chyba o te pyzy chodzi? Byly kiedys na liscie, zachowalam sobie przepis,
mam nadzieje, ze autor/aotorka nie bedzie miec nic przeciwko, ze zacytuje:
"Pyzy drozdzowe gotowane na parze
Kuchnia poznanska.
Ok. pol szklanki mleka podgrzac, aby bylo letnie (nie wiecej niz 30 st C)
rozpuscic w nim lyzeczke do poltora drozdzy. Wlewamy to do garnuszka
wsypujemy make szczypte soli wbijamy jajo i zarabiamym Maki powinno byc
tyle, aby wyszkla konsystencja ciasta gestszego niz na nalesniki (powinno
ciagnac sie). Odstawiamy ciasto na ok 15 min do pol godziny w garnuszku, po
czym ciasto na stolnice. Szybko zarabiamy, rozwalkowujemy na grubosc ok 1 cm
i szklanka (lub czyms mniejszym) wyciskamy krazki. Im mniejsze krazki tym
lepsze pyzy, ale to kwestia gustu. Gotujemy wode w garnku i na parze pyzy.
Do pyz tradycyjnych nalezy podac miesko duszone w sosie wlasnym (najlepsza
cielecina
lub wolowina). Jako jarzynke obowiazkowo nalezy podac kapuste czerwona
(niebieska
przezniektorych uwazana) zasmazana na gesto. Kapusta powinna miec posmak
slodko -
kwasny (bardziej kwasny). W oryginale do niej wrzuca sie m in. rodzynki
(daja slodycz), jablka (daja kwasek),
Pyzy te mogabyc rowniez na slodko - do srodka trzeba wrzucic np marmolade,
sliwke lub cokolwiek innego co przyjdzie do glowy. "
> PS z Kwiatu Kalafiora nota bene robilo sie w moim domu kiedys niezle
ciasto
> czekoladowe!
Dziecieciem bedac, zachwycona opisami ksiazkowymi tez robilam to ciasto i to
kilka razy, ale wychodzil mi straszliwy gniot:-( Porazke kulinarna
usprawiedliwiam mlodym wiekiem. Moze sprobuje jeszcze raz. Masz przepis?
Beata
|