Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!lublin.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!news
gate.pl
From: A...@p...com.pl (Anna Pawłowska-Pojawa)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pyzy poznanskie
Date: 11 Feb 2001 05:57:17 +0100
Organization: PAP S.A.
Lines: 78
Message-ID: <013501c093ef$b24c8540$600a0a0a@pap>
References: <2...@n...aol.com>
<rL0h6.23683$4f.793171@news.hananet.net>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 981867437 28116 213.180.128.22 (11 Feb 2001 04:57:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Feb 2001 04:57:17 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Received: from rsr0012 ([195.117.223.2]) by magura.pap.com.pl (Netscape Messaging
Server 3.6) with SMTP id AAA2CA9 for <p...@n...pl>; Sun,
11 Feb 2001 05:55:12 +0100
X-Received: from rsr0012 ([195.117.223.2]) by magura.pap.com.pl (Netscape Messaging
Server 3.6) with SMTP id AAA2CA9 for <p...@n...pl>; Sun,
11 Feb 2001 05:55:12 +0100
X-Received: from rsr0012 ([195.117.223.2]) by magura.pap.com.pl (Netscape Messaging
Server 3.6) with SMTP id AAA2CA9 for <p...@n...pl>; Sun,
11 Feb 2001 05:55:12 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:43687
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: Witold Szczechura <w...@h...net>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, February 10, 2001 1:22 AM
Subject: Re: pyzy poznanskie
> "Lilibell555" <l...@a...com> wrote in message
> news:20010209190413.15524.00000257@ng-fo1.aol.com...
> > sluchajcie czy wie ktos moze i chce sie podzielic jak zrobic pyzy
> poznanskie?
> > chyba na parze sie je gotuje ale nie jestem pewna przewijaja sie te
pyzy
> w
> > ksiazeczkach pani Musierowicz ktore lubie nadal bo sa jak plasterek
miodu
> na
> > dusze he he
A przepisy z książeczek p. Musierowicz są w jej innej książeczce pt. ŁAsuch
Literacki (do kupienia chyba w akapicie - www.akapit-press.com.pl). Tej
samej autorki Całuski Pani Darling też są fajną książką kucharską... Nie
tylko dla dzieci.
Pozdrawiam Anka
>
> To chyba o te pyzy chodzi? Byly kiedys na liscie, zachowalam sobie
przepis,
> mam nadzieje, ze autor/aotorka nie bedzie miec nic przeciwko, ze zacytuje:
>
>
> "Pyzy drozdzowe gotowane na parze
> Kuchnia poznanska.
>
> Ok. pol szklanki mleka podgrzac, aby bylo letnie (nie wiecej niz 30 st C)
> rozpuscic w nim lyzeczke do poltora drozdzy. Wlewamy to do garnuszka
> wsypujemy make szczypte soli wbijamy jajo i zarabiamym Maki powinno byc
> tyle, aby wyszkla konsystencja ciasta gestszego niz na nalesniki (powinno
> ciagnac sie). Odstawiamy ciasto na ok 15 min do pol godziny w garnuszku,
po
> czym ciasto na stolnice. Szybko zarabiamy, rozwalkowujemy na grubosc ok 1
cm
> i szklanka (lub czyms mniejszym) wyciskamy krazki. Im mniejsze krazki tym
> lepsze pyzy, ale to kwestia gustu. Gotujemy wode w garnku i na parze pyzy.
>
> Do pyz tradycyjnych nalezy podac miesko duszone w sosie wlasnym (najlepsza
> cielecina
> lub wolowina). Jako jarzynke obowiazkowo nalezy podac kapuste czerwona
> (niebieska
> przezniektorych uwazana) zasmazana na gesto. Kapusta powinna miec posmak
> slodko -
> kwasny (bardziej kwasny). W oryginale do niej wrzuca sie m in. rodzynki
> (daja slodycz), jablka (daja kwasek),
>
> Pyzy te mogabyc rowniez na slodko - do srodka trzeba wrzucic np
marmolade,
> sliwke lub cokolwiek innego co przyjdzie do glowy. "
>
>
>
> > PS z Kwiatu Kalafiora nota bene robilo sie w moim domu kiedys niezle
> ciasto
> > czekoladowe!
>
> Dziecieciem bedac, zachwycona opisami ksiazkowymi tez robilam to ciasto i
to
> kilka razy, ale wychodzil mi straszliwy gniot:-( Porazke kulinarna
> usprawiedliwiam mlodym wiekiem. Moze sprobuje jeszcze raz. Masz przepis?
>
>
> Beata
>
>
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|