Data: 2007-02-28 12:57:51
Temat: Re: pyzy z mięsem
Od: jureq <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 28 Feb 2007 09:24:13 +0100, Anka P. napisał(a):
> Noszę się od jakiegos czasu z pomysłem zrobienia pyz z mięsem, bo moja
> rodzina uwielbia tego typu potrawy.
> Problem w tym, że swojego czasu pyzy kupowałam od znajomej pani, która
> robiła je w domu dla kilku zaprzyjaźnionych osób. Niestety z powodów
> zdrowotnych Pani przeniosła się do rodziny do innego miasta.
> W związku z tym spróbowałam rzeczone pyzy zrobić sama, ale to był jakiś
> niewypał.
> Ciasto wyszło mi jakieś strasznie rzadkie i przez to przyklejało się do
> rąk. Oprószenie rąk mąką pogarszało sprawę, płukanie ich przed
> sklejeniem każdej pyzy powodowało, że były one jeszcze bardziej mokre i
> rzadsze.
> Po dosypaniu większej ilości mąki sprawa polepszyła się troszkę
> (dosypałam dużo więcej niż w przepisie), ale i tak nie mogłam z powodu
> ciasta zrobić małych zgrabnych pyzek tylko ogromne kluchy, bo nie dało
> się inaczej.
> Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć sprawdzony przepis, bo to ciasto
> zapewne nie miało być takie rzadkie. No, a jeśli miało to jak zrobić
> małe, zgrabne pyzy z rzadkiego ciasta?
W różnych okolicach Polski pyzy robi się różnie. Najczęściej z surowych
ziemniaków i mąki. Bywają także bez mąki lub z dodatkiem ziemniaków
gotowanych. Żeby nie były rzadkie trzeba:
1. dokładnie odcisnąć sok z surowych ziemniaków,
2. rozrabiać ciasto bardzo szybko i szybko robić pyzy,
3. można część mąki zastąpić tą samą ilością mąki ziemniaczanej,
4. nie wszyscy w to wierzą, ale lepiej wychodzą pyzy i placki ziemniaczane
z odmian ziemniaków żółtych a nie białych.
|