Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: Mich <M...@c...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ratunku-oponki
Date: Wed, 02 Oct 2002 09:26:06 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <3...@c...pl>
References: <anck8d$39o$1@news.tpi.pl> <and615$4jd$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.164.244
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1033543445 17033 213.25.164.244 (2 Oct 2002 07:24:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Oct 2002 07:24:05 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.5 [en] (WinNT; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:127616
Ukryj nagłówki
Wkn wrote:
>
> eeeee. ja tam nie wiem, jak już robię to według tego:
> 15 dag półtłustego albo chudego twarogu
> 7 dag cukru
> cukier waniliowy
> 6 łyżek mleka
> 6 łyżek oleju
> szczypta soli
> 30 dag mąki pszennej
> 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
> olej do smażenia
> cukier puder
> Zrobienie ciasta zajmuje 5 minut, potem tylko usmażyć i gotowe. A robi się
> je tak:
> Twaróg utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę z
> proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Raczej nie dawajcie więcej mąki niż 30
> dag, bo ciastka mogą byc za twarde, dajcie tyle, żeby się ładnie zagniotło.
> Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklaneczką o średnicy około 5-6 cm
> wycinać kółka, a następnie pośrodku każdego wykrawać kieliszeczkiem małą
> dziurkę. I tak aż do wykorzystania całego ciasta.
> W rondelku rozgrzać tyle oleju, żeby donaty były całe zanurzone, wkładać
> ciastka i smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony po 2 minuty na złoty
> kolor.
> (Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący szybko ściemnieją i nie dopieką się w
> środku).
> Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu i
> posypać cukrem pudrem.
> Najsmaczniejsze są świeżutkie.
>
> Można też polać je lukrem z 15 dag cukru pudru
>
> wkn
Moja mama do ciasta dodawała kieliszeczek wódki/spirytusu
coby nie nasiąkały tłuszczem. Też tak robicie?
Pozdrawiam,
Mich'ata
|