Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder7.news.weretis.net!news.mixmin.net!aioe
.org!.POSTED.R8HG7Nd3AE4G8hKRcugkOw.user.gioia.aioe.org!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: robot planetarny kenwood
Date: Sun, 29 Dec 2019 21:05:17 +0100
Organization: private
Lines: 59
Message-ID: <o...@t...home>
References: <5de79ee4$0$17349$65785112@news.neostrada.pl>
<4...@g...com>
<srSNF.473169$1N2.448352@fx21.ams1>
<b...@g...com>
NNTP-Posting-Host: R8HG7Nd3AE4G8hKRcugkOw.user.gioia.aioe.org
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Complaints-To: a...@a...org
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382167
Ukryj nagłówki
W dniu .12.2019 o 15:15 <d...@g...com> pisze:
> On Sunday, December 29, 2019 at 1:29:13 AM UTC+1, Marcin Debowski wrote:
(...)
>> > 2. mogę zmieniać przepisy jak mi się żywnie podoba dzięki czemu nigdy
>> > się nie znudzę chlebem powszednim.
>>
>> Przy maszynie też możesz.
(...)
Jest cała masa chlebów, dla których schemat czasowy maszyny uniemożliwia
prawidłowy wypiek.
Choćby dowolny na zakwasie - czasy wyrastania są stanowczo za krótkie.
Niby można piec normalny chleb na drożdżach, dodając fabryczny zakwas z
torebki, albo zakwas na żur z butelki - ale to nie jest chleb na zakwasie.
Maszyna do chleba ma jeszcze jedną dużą IMHO wadę.
To z tego powodu zrezygnowałem z maszyny (choć często wspomaga mnie przy
samym wyrabianiu ciasta).
Otóż mała pojemność komory pieczenia powoduje, że ciasto staje się bardzo
nieodporne na niewłaściwą ilość płynu.
Zwłaszcza zbyt wilgotne ciasto degraduje wypiek - bochenek staje się
wklęsły/opadnięty :)
https://i2.wp.com/www.jamaska.pl/wp-content/uploads/
2016/07/DSC_0164-e1468505100115.jpg
Cały art.
http://www.jamaska.pl/2016/07/chleb-zakwasie-automat
u/
W piekarniku chleb ma szansę "odetchnąć", nadmiar płynu ulatnia się do
dużej pojemności piekarnika, co w skrajnym przypadku nawet wspomaga
utworzenie chrupiącej skórki.
--
Trefniś
|