Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!nntp1.phx1.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!newsfeed.news
2me.com!news-out.visi.com!hermes.visi.com!feeder.buzzardnews.com!lsanca1-snf1!n
ews.gtei.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: rocznica ślubu
References: <al4sqo$94o$1@absinth.dialog.net.pl> <al5e4d$s7o$1@news.tpi.pl>
<al5h45$cvv$1@absinth.dialog.net.pl> <al5jd6$hkj$1@sunsite.icm.edu.pl>
<al5kva$ug0$1@absinth.dialog.net.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 52
Date: Wed, 04 Sep 2002 13:10:20 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.60.132.229
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1031170183 4.60.132.229 (Wed, 04 Sep 2002 13:09:43 PDT)
NNTP-Posting-Date: Wed, 04 Sep 2002 13:09:43 PDT
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123704
Ukryj nagłówki
edward wrote:
>
> kawior i szampan to już oni sami sobie zaserwują A ja bym chciała kolacje
> zrobić jakąś fajna dla nich
>
> --
> Pozdrawiam
> Edward U.
>
Edward, a ty jestes plci zenskiej? tzn. Edzia a nie Edziu?
A tu podam ci przepis na ladnie wygladajace danie z lososia:
Filet z lososia na 2 osoby
2 lyzki maki
1 lyzeczka pieprzu
1 lyzeczka ziol prowansalskich
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki cayenne
1 lyzka dobrej oliwy
duza ladna salata, np. z pomidorami, ogorkami i papryka
makaron ugotowany al dente (skoro tata nie lubi ryzu)
sos zielony nr.1
Rozgrzac piec. Przygotowac salate. Nakryc stol, ogrzac talerze. Mala
blache lub naczynie zaroodporne posmarowac oliwa.
Ziola, pieprz i sol utrzec na proszek w mozdzierzu, umiescic w worku
plastikowym, zmieszac z maka i dodac filet pokrojony w grube plastry
czy kawalki, mniej wiecej tej samej wielkosci, potrzasac workiem, az sie
ryba dokladnie tym pokryje. Wylozyc na posmarowana blache w pojedynczej
warstwie, piec 4 minuty z kazdej strony, az srodek najgrubszego kawalka
bedzie prawie upieczony. Umiescic pod opiekaczem na 1 minute. W
miedzyczasie ugotowac makaron i przygotowac sos (ponizej).
Ulozyc rybe na ogrzanych talerzach z makaronem, polac artystycznie sosem.
Sos zielony nr.1
garsc lisci swiezej kolendry
mala garsc lisci swiezej bazylii
pol szklanki rosolu
pol szklanki smietanki
duzo pieprzu
maly zabek czosnku
Zmielic wszystko w blenderze, przelac do malego garnuszka, doprowadzic
do zawrzenia i podgotowac przez 5 minut na malym ogniu. Goracy wylac na
makaron i rybe, podac natychmiast, mozna posypac orzeszkami piniowymi.
Na deser zrobic mus cytrynowy lub czekoladowy, przepisy w archiwum.
Magdalena Bassett
|