Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Lunac" <Lunac(no-spamm)@poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: rodzaje mąki
Date: Thu, 18 Aug 2005 10:15:53 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 35
Message-ID: <de1g3p$20q$1@inews.gazeta.pl>
References: <de1d7j$h67$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-1249.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1124352953 2074 81.168.132.225 (18 Aug 2005 08:15:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 18 Aug 2005 08:15:53 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: lunac
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:246202
Ukryj nagłówki
Użytkownik "beluczak" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:de1d7j$h67$1@inews.gazeta.pl...
> czy ktos wie, czym różni się mąka poznańska czy wrocławcka od np. tortowej
> czy jakiej innej?
>
Typ mąki, wg obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących przetworów
zbożowych, jest określany na podstawie zawartości w niej popiołu (czyli
pozostałości po całkowitym spopieleniu składników organicznych w próbce
produktu w określonej temperaturze). Wyraża w gramach na 100 kg mąki. Dla
przykładu: mąka typ 500 oznacza, że w 100 kg mąki znajduje się około 500 g
popiołu, a w mące typ 850 w 100 kg zawartość popiołu wynosi około 850 g i
tak dalej.
Podstawowe typy mąk pszennych:
a.. mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych,
na pizzę, a także do zasmażek i sosów
b.. mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych
c.. mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i
biszkoptowo - tłuszczowych
d.. mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych
oraz parzonych i makaronowych
e.. mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich,
półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów
Pozdrawiam
Lynac
a... tu masz zawsze odpowiedz na większość pytań
http://i.frazpc.pl/pliki/2002/board_graf/10740331323
4026149.jpg
|