Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia rodzaje mąki

Grupy

Szukaj w grupach

 

rodzaje mąki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-08-18 07:26:43

Temat: rodzaje mąki
Od: "beluczak" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

czy ktos wie, czym różni się mąka poznańska czy wrocławcka od np. tortowej
czy jakiej innej? W składzie nie udało mi się znaleźć żadnej różnicy
witaminowych dodatków ani nic? Czym różnią się od siebie poszczególne
rodzaje mąki?

beluczak

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-08-18 08:15:53

Temat: Re: rodzaje mąki
Od: "Lunac" <Lunac(no-spamm)@poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "beluczak" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:de1d7j$h67$1@inews.gazeta.pl...
> czy ktos wie, czym różni się mąka poznańska czy wrocławcka od np. tortowej
> czy jakiej innej?
>

Typ mąki, wg obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących przetworów
zbożowych, jest określany na podstawie zawartości w niej popiołu (czyli
pozostałości po całkowitym spopieleniu składników organicznych w próbce
produktu w określonej temperaturze). Wyraża w gramach na 100 kg mąki. Dla
przykładu: mąka typ 500 oznacza, że w 100 kg mąki znajduje się około 500 g
popiołu, a w mące typ 850 w 100 kg zawartość popiołu wynosi około 850 g i
tak dalej.

Podstawowe typy mąk pszennych:


a.. mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych,
na pizzę, a także do zasmażek i sosów
b.. mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych
c.. mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i
biszkoptowo - tłuszczowych
d.. mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych
oraz parzonych i makaronowych
e.. mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich,
półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów

Pozdrawiam
Lynac

a... tu masz zawsze odpowiedz na większość pytań
http://i.frazpc.pl/pliki/2002/board_graf/10740331323
4026149.jpg


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciasto z porzeczkami
jaja gotowane bez skorupki
jakość mąki
kurki..
Kokilki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »