| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-18 07:26:43
Temat: rodzaje mąkiczy ktos wie, czym różni się mąka poznańska czy wrocławcka od np. tortowej
czy jakiej innej? W składzie nie udało mi się znaleźć żadnej różnicy
witaminowych dodatków ani nic? Czym różnią się od siebie poszczególne
rodzaje mąki?
beluczak
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-18 08:15:53
Temat: Re: rodzaje mąki
Użytkownik "beluczak" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:de1d7j$h67$1@inews.gazeta.pl...
> czy ktos wie, czym różni się mąka poznańska czy wrocławcka od np. tortowej
> czy jakiej innej?
>
Typ mąki, wg obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących przetworów
zbożowych, jest określany na podstawie zawartości w niej popiołu (czyli
pozostałości po całkowitym spopieleniu składników organicznych w próbce
produktu w określonej temperaturze). Wyraża w gramach na 100 kg mąki. Dla
przykładu: mąka typ 500 oznacza, że w 100 kg mąki znajduje się około 500 g
popiołu, a w mące typ 850 w 100 kg zawartość popiołu wynosi około 850 g i
tak dalej.
Podstawowe typy mąk pszennych:
a.. mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych,
na pizzę, a także do zasmażek i sosów
b.. mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych
c.. mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i
biszkoptowo - tłuszczowych
d.. mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych
oraz parzonych i makaronowych
e.. mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich,
półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów
Pozdrawiam
Lynac
a... tu masz zawsze odpowiedz na większość pytań
http://i.frazpc.pl/pliki/2002/board_graf/10740331323
4026149.jpg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |