Data: 2000-11-15 09:35:00
Temat: Re: rogale marcińskie - przepis
Od: "Jerzy" <j...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik asia <j...@h...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3a124f69$...@n...vogel.pl...
>
> Magdalena Gierlotka <m...@c...pl> wrote in message
> > BWT Czym dokladnie jest marcepan?
> Mielone migdaly i cukier ?
Marcepan
Wziąć kilka funtów (jeden funt - pół kg) migdałów słodkich(ok. 5% powinny
stanowić migdały gorzkie), tyle samo cukru pudru. Do tego dodać wody
różanej - pięć łyżeczek na funt cukru, a następnie jedno białko na funt. To
wszystko porządnie, godzinami się uciera, odstawia na cały dzień, następnie
znowu uciera, ale już nie tak długo, po czym formuje i zapieka w gorącym
piecu.
I przepis na rogale
http://www.city.poznan.pl/sw_marcin/rogale.html
pozdrawiam Jerzy
|