Data: 2004-01-26 07:54:53
Temat: Re: rosol
Od: "Qwax" <...@...Q>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl>
napisał w wiadomości news:16aa9pga1z9ap.dlg@Lia.pyry.net...
> to w przypadku zamrazenia rosołu by potem wykorzystac jako
wywar do
> robienia np sosów zdejcie tłuszczu jest koniecznoscia...
sos ze spora dawka
> tłuszczu nie bywa smaczny.
>
Część związków rozpuszcza lepiej się w wodzie część w
tłuszczu
(np. związki odpowiedzialne za 'ostrość' // z pieprzu,
papryki // rozpuszczają się lepiej w tłuszczach // i w
alkoholach ;-) // )
i dlatego wyrzucenie jakiegokolwiek składnika pozbawia
części walorów smakowo odżywczych.
A co do przeróbek wywarów na coś to:
Ostatnio do grochówki zrobiłem sobie wywar z resztek
kurzych - tłuszczu było ok 1cm. po dodaniu grochu i
ugotowaniu zupka po wierzchu nie ma prawie zupełnie tłuszczu
na wierzchu a w smaku - paluszki lizać!
Pozdrawiam
Qwax
|