Data: 2004-02-02 09:10:44
Temat: Re: rosol
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <3...@2...17.138.58>, "Qwax" <...@...Q> wrote:
> Ciekawe! - żeby nie było wątpliwości jakobym mówił że mięsko
> z rosołu należy wyrzucać to podaję przepis na zupę
> królewską: Mięsko na którym ugotowano rosół wyjąć, oddzielić
> od kości i całość podrzeć (inaczej nie wiem jak nazwać
> niepokrojenie i niezmielenie) na jak najdrobniejsze cząstki.
> całość wrzucić z powrotem do rosołu.
Rozumiem, że to miałaby być Twoja wersj słynnego consomme a la reine. (
Consomme na sposób królowej) Na wszelki wypadek, bo jeszcze ktoś
uwierzy, że tak to się powinno robić, zamieszczam przepis na inną
wersje, myślę, że bardziej "królewską":
Wg Larousse Gastronomique wygląda to tak:
Ugotować consomme z kurczaka (do trzech litrów zimnego wywaru na
kościach drobiowych i cielęcych dajemy małego kurczaka, 3-4 korpusy
kurczaków opieczone na brązowo w piecu, 3/4 kilo giczy cielęcej,
marchewkę, pora, roztrzepane białka z dwu jaj i gotujemy na wolnym ogniu
1 1/2 godziny, zdejmujemy tłuszcz i filtrujemy przez tkaninę). Osobno
gotujemy piersi kurczaka w court-bouillon. (Tak to wygląda to
wykorzystanie mięsa z rosołu ;-) ). Następnie rozrywamy mięso na małe
strzępki. Consomme zagęszczamy tapioką, dodajemy rozdrobnione mięso,
podajemy ze zwykłymi kluseczkami royale.
Obok consomme a la reine jest jeszce potage (czyli zupa) a la reine:
Wg. Monatowej:
Ugtować rosół z kury z dodatkiem kości wołowych. Gotować, aż mięso
odejdzie od kości, obrać je z kości i skóry. Obrać je, posiekać. 77
gram dobrze wypłukanego ryżu rozgotować na miękko. Utłuc razem z mięsem
w moździerzu, przefasować przez sito przelewając rosołem, zaprawić
trzema żółtkami utartymi z łyżką świeżego masła i zaciągnąć zupę na
wolnym ogniu. Podać z grzankami lub knedelkami z drobiu.
Podobny przepis podaje Mme Saint-Ange, tyle, że każe użyć kurczaka i
gotować go na wolnym ogniu w przygotowanym wcześniej bulionie. Poleca
też odciąć od kurczaka, przed utłuczeniem mięsa, jedno skrzydło wraz z
piersią. Przed wydaniem należy to mięso pokroić na małe kostki i dodać
do zupy.
Mme Saint-Ange podaje jak zwykle przpis bardzo długi i szczegółowy, więc
go tu bliżej nie referuję.
Władysław
|