Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Castle" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: rozmyslam o babce ;-)
Date: Sat, 1 Sep 2001 13:08:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <9mqfg0$8ha$1@news2.tpi.pl>
References: <9mnldj$4tn$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pb44.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 999342401 8746 213.77.227.44 (1 Sep 2001 11:06:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Sep 2001 11:06:41 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:65348
Ukryj nagłówki
Babka wielkanocna mojej mamy
20 dag maki
12 dag mki ziemniaczanej
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny ew. masla
25 dag cukru pudru
1 lyzka soku z cytryny
cukier waniliowy
5 jaj
3-4 lyzki mleka
lyzka skorki z cytryny (sparzonej i otartej na drobniutkiej
tarce)
aromat migdalowy (nie daje duzo)
5 dag rodzynek
1 lyzka kakao
Margaryne z cukrem utrzec na puszek, dodawac po 1 zoltku,
pozniej cok z cytryny i skorke, aromat i rodzynki, a koniec
piane z bialek i make wymieszana z proszkiem (zostawiam
1lyzke maki).
Do 1/3 ciasta dodac kakao a do pozostalej czesci odlozona
lyzke maki. Forme babowa wypelnic jasnym ciastem, a na
wierzch
polozyc lyzka kupki ciemnego.
Czary z wilgotnoscia ciasta polegaja na tym, ze piecze sie
dzien wczesniej, a kiedy wystygnie i popruszy sie cukrem
pudrem (dobry jest tez lukier z kawalkami skorki
pomaranczowej) - przykrywa sie folia.
Na drugi dzien rano masz sypka i mokra babke.
Castle
|