Data: 2001-09-01 11:08:40
Temat: Re: rozmyslam o babce ;-)
Od: "Castle" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Babka wielkanocna mojej mamy
20 dag maki
12 dag mki ziemniaczanej
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny ew. masla
25 dag cukru pudru
1 lyzka soku z cytryny
cukier waniliowy
5 jaj
3-4 lyzki mleka
lyzka skorki z cytryny (sparzonej i otartej na drobniutkiej
tarce)
aromat migdalowy (nie daje duzo)
5 dag rodzynek
1 lyzka kakao
Margaryne z cukrem utrzec na puszek, dodawac po 1 zoltku,
pozniej cok z cytryny i skorke, aromat i rodzynki, a koniec
piane z bialek i make wymieszana z proszkiem (zostawiam
1lyzke maki).
Do 1/3 ciasta dodac kakao a do pozostalej czesci odlozona
lyzke maki. Forme babowa wypelnic jasnym ciastem, a na
wierzch
polozyc lyzka kupki ciemnego.
Czary z wilgotnoscia ciasta polegaja na tym, ze piecze sie
dzien wczesniej, a kiedy wystygnie i popruszy sie cukrem
pudrem (dobry jest tez lukier z kawalkami skorki
pomaranczowej) - przykrywa sie folia.
Na drugi dzien rano masz sypka i mokra babke.
Castle
|