Data: 2005-12-28 15:06:35
Temat: Re: ryba po japońsku
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
draculka napisał(a):
> Święta święta i po świętach...
> Tuż przed pytałam Was tutaj o sprawdzony przepis na ciasto na pierogi i
> ....wyszły wyśmienite :) DZIĘKUJĘ BARDZO!
>
> Tak w rewanżu chciałam przedstawić sprawdzony (być może znany) przepis na
> "rybę po japońsku". Źródła przepisu niestety nie znam...znany w rodzinie od
> paru lat i co najważniejsze sprawdzony, a sama potrawa wychodzi palce lizać
> :)
>
> Składniki (piszę z pamięci więc troche chaotycznie):
> a)
> - 1 kg filetów - praktykowany mintaj, a jak się uda kupić - sandacz;
> - jajko, mąka, mleko, przyprawa do ryb ( np. delikat) - w celu wykonania
> gęstego ciasta naleśnikowego;
> b) sałatka:
> - słoik kiszonych ogórków ten ok. 1l
> - słoik papryki marynowanej - waga netto papryki ok. 60dkg
> - 2 średnie cebule lub 1 duża
> c) zalewa:
> - szklanka oleju,
> - szklanka wody,
> - słoiczek koncentratu pomidorowego,
> - 8 łyżek łagodnego keczupu,
> - 6 łyżej octu (najlepszy jabłkowy, bo inny jest za ostry);
> - szczypta soli;
> - łyżka cukru.
>
> Wykonanie:
> 1. Filety rozmrozic, pociąć w kawałki (ok. 2-4 cm), zrobić gęste ciasto
> naleśnikowe i przyprawić je przyprawą do ryb, usmazyć kawałki ryby w tym
> cieście na ładne rumiane "ciasteczka".
> 2. Ogórki, paprykę, cebulę pokroić w paski i wymieszać w misce. Paski takie
> nie za małe i nie za wielkie, żeby było łatwo nabierać na widelec a z
> drugiej strony, żeby nie stanowiły papki.
> 3. Wlać i wspypać do garnka wszyskie składniki na zalewę i gotować na wolnym
> ogniu po zawrzeniu przez 3-5 minut, do uzyskania klarownej konsystencji.
>
> Ułożyć w misce (przepis jest na 2 całkiem spore miski) warstwę usmażonej
> ryby, warstwę sałatki i tak na przemian aż się wyczerpie zapas :) i wszystko
> zalać proporcjonalnie zalewą. Odstawić do wystygnięcia, a później do
> lodówki. Podawać po 24 godzinach "przegryzienia się".
> Naprawdę polecam! Smacznego...
>
> pozdrawiam
> =========
> draculka
> GG:1210719
>
>
brzmi troszke jak ryba po grecku tyle ze przekladana octowa marynata...
ale zaraz gdzie ta Japonia ???
Mars (ktory wyprobuje na nowy rok ale z wlasna przyprawa do ryb i
ogorkami of course)
|