Data: 2007-08-30 13:12:15
Temat: Re: ryby-ale jak?
Od: oshin <o...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 27 Aug 2007 09:55:46 +0200, Barbara K. napisał(a):
> Podrzućcie mi proszę jakieś swoje sprawdzone przepisy na ryby.
A proszę:
Paprdelle z łososiem
- papardelle
- filety z łososia
- czosnek
- dwie suszone peperoncino lub połowę świeżej chili
- pół kostki rosołowej (oliwa z ziołami)
- oliwa
- zielony ser (Lazur! :)
- śmietana
- parmezan
Do naczynia żaroodpornego wlewam oliwę i lekko rozgrzewam, wrzucam łososia,
papryczki i trzy ząbki czosnku nieobranego. Delikatnie podsmażam, po czem
dolewam wody i dorzucam pół kostki rosołku. Gotuję pod przykryciem na
niewielkim ogniu, chwil parę, aż łosoś będzie prawie gotowy. Rozdrabniam
łososia na kawałki. Wrzucam pokrojony ser zielony i czekam aż zacznie się
rozpuszczać, dolewam śmietanę i mieszając dalej gotuję. Sos delikatnie
gęstnieje, wtedy dokładam do niego parmezan i jeszcze chwilkę na ogniu.
Ugotowany makaron wrzucam do sosu, mieszam, posypuję parmezanem i wkładam
na jakieś 10 minut do piekarnika, żeby ser na wierzchu się zapiekł
(temperatura 160o).
Dorsz pieczony z pomidorami (ale ja użyłam soli)
- 2 filety ok. 250 g bez skóry
- oliwa
- sól i pieprz
- 2 garście żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych
- bazylia
- mozarella
- parmezan
Rozgrzej piekarnik do 220o Filety połóż na posmarowaną oliwą blachę, skrop
oliwą i posyp przyprawami. Rozłóż na nich mozarellę i pomidorki, posyp
bazylią i parmezanem, skrop oliwą raz jeszcze i wstaw na górny poziom
piekarnika na 15-20 minut.
Ryba z piekarnika
- mały słoik suszonych pomidorów
- bazylia
- oliwa
- trochę łososia
- 4 filety rybne ca 200g - panga
- sół i pieprz
- ew. ocet balsamiczny i rukola
Piekarnik do 220o. Pomidory zmiksować na gładką masę z oliwą ze słoika i
bazylią. Można dodać ciut octu. Na arkuszach pergaminu rozsmarować oliwę,
na to filety. Filet posmarować pastą pomidorową i wsadzić w srodek słupek z
łososia, zawinąć. Rolady na blachę posmarowaną oliwą. Do piekarnika na
25-20 min. Można skropić octem i posypać rukolą po upieczeniu.
(W oryginale u J.Olivera występowała szynka parmeńska zamiast ososia, ale
takie jest lepsze :)
--
oshin
dorota bugla
dopadło mnie - http://oshin.jogger.pl
|