Data: 2002-01-18 15:31:15
Temat: Re: ryż
Od: d...@a...com (DonJose)
Pokaż wszystkie nagłówki
>> warzywami, ale już kiedyś próbowałam zrobić to cudo, niestety
>> porażka. Chodzi mi o to, jak ugotować ten ryż, żeby był sypki.
>
>sypki???
To zalezy od samego ryzu. Najlepszy do takiego gotowania jest basmati z Indii.
Sa gatunki, drobnoziarniste, n.p. wloski ryz Arborio, ktore zuplenie do tego
sie nie nadaja, natomiast sa doskonale do risotto i paelli.
A co do gtowania:
1. Plukac az do skutku. Dopoki woda pokrywajaca rzy nie jest przjrzysta, rzy po
ugotowaniu bedzie smakowal jak krochmal.
2. Wyplukany zalac woda (proporcja 5:1) i moczyc przez pol godziny
3. Odcedzic i suszyc prze 20 minut.
4. Teraz mozna go ugotowac. Proporcje: Jedna i jedna ptrzecia porcji wody na
jedna porcje ryzu. Przed wlaniem wody podsmazyc ryz w masle, albo w oliwie -
lyzka na szklanke ryzu.
Gotowac na malym ogniu ok. 20 minut.
|