Data: 2006-03-27 19:17:43
Temat: Re: ryz do szyszek
Od: "czeremcha " <c...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ulcia <u...@g...pl> napisał(a):
> Czy mogłabym prosić o dokładne proporcje i sposób wykonania?
> PoZdrawiam, Ula.
Proszę bardzo:
Ok. 25 dag twardych irysów rozpuścić /ostrożnie, w garnku z grubym dnem/
dodając ok. 1/3 kostki masła. Wymieszać na jednolitą masę. Do gorącej masy
wmieszać ok. 80 g ryżu preparowanego /dmuchanego/. I teraz najgorsze:
nabierać łyżką masę, formować w dłoniach szyszki, mocno je ściskając. Parzy.
Układać na posmarowanym masłem talerzu.
Już w trakcie "produkcji", czyli za późno, pomyślałam sobie o dodatkach,
czyli siekanych orzechach, migdałach, rodzynkach, suszonych morelach itp. I
o maczaniu gotowych szyszek w rozpuszczonej czekoladzie. Byłaby wersja "lux".
Ania, która o taką wersję z pewnością zadba.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|