Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!new
s.us.edu.pl!mercury.newsgate.pl!newsgate.pl
From: c...@a...net.pl (MarCel)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryż tzw. "brudny"
Date: 12 Jul 2000 22:09:56 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 136
Sender: r...@m...newsgate.pl
Message-ID: <002501bfec3c$26a56670$0201a8c0@tk>
NNTP-Posting-Host: mercury.newsgate.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: multipart/alternative;
boundary="----=_NextPart_000_0022_01BFEC4C.E8D954D0"
X-Complaints-To: n...@n...pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31030
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: MarCel
To: p...@n...pl
Sent: Tuesday, July 11, 2000 10:51 AM
Subject: ryż tzw. "brudny"
Ostatnio usłyszałem o takim sobie przepisie na ryż: troszkę dziwny ale możę być
dobry. Podaję:
Potrzeba:
1 papryka zielona
1 seler naciowy
2 cebule
0,5 kg wątróbki drobiowej( lub wołowiny mielonej)
0,5 kg ryżu długoziarnistego
kminek
tymianek
papryka słodka
sól
pieprz
wywar drobiowy ok. 0,5 l.
jak to robić:
paprykę i cebulę,oraz część łodygową selera kroimy w kostkę ,na gorący olej to
walimy i podsmażamy ok. 5 min.
do tego dodajemy pokrojoną wątróbkę (lub wołowinkę)
i smażymy aż nabieże koloru, też ok.5 min. dodajemy
przyprawy, wsypujemy ryż (taki normalny z pudełka) mieszamy przez chwilkę aż
ziarenka oblepią się tłuszczem,ok.5 min.zalewamy to rosolkiem tak aby nad jedzonkiem
było ok. 1,5 cm wywaru ,przykrywamy i dusimy na małum gazie (trzeba sprawdzać ,żeby
nie przedobrzyć)
ponoć jest to smaczne.
c...@a...net.pl
|