Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryż z warzywami
Date: Mon, 7 Jul 2003 11:51:44 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 32
Sender: p...@p...onet.pl@ip143.ima.pl
Message-ID: <bebfrh$300$1@news.onet.pl>
References: <bebdih$cs1$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ip143.ima.pl
X-Trace: news.onet.pl 1057571505 3072 80.51.70.143 (7 Jul 2003 09:51:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Jul 2003 09:51:45 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163287
Ukryj nagłówki
Użytkownik "ata" <a...@r...pl> napisał w wiadomości
news:bebdih$cs1$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czesc,
>
> Mam straszna ochote na cos lekkiego, wymyslilam sobie ryż z warzywami, ale
> tych pzrepisów jest za dużo, może polecicie coś ....
>
Prosty i smaczny żółty ryż z zielonym groszkiem:
- szklankę ryżu białego wsypać na 2 szklanki wrzącej osolonej wody z
dodatkiem kapki oliwy i czubatej łyżeczki kurkumy - gotować na minimalnym
ogniu pod przykryciem aż będzie sypki.
- por, marchewkę posiekane drobno podsmażyć na patelni , dodać dużą ilość
świeżego zielonego groszku - dusić chwilę, pod koniec dodać łyżeczkę masła.
Jeśli lubisz wrzuć tam 2 ząbki czosnku
Warzywa powinny być chrupiące.
- wrzucić do ugotowanego ryżu, przyprawić pieprzem, sosem sojowym, papryką i
czym lubisz.
- ciekawy "palony" posmak, można uzyskać zaprawiając ryż pod koniec łyżką,
dwoma oleju sezamowego (w tym wypadku nie daję masła).
Można po wierzchu posypać uprażonym sezamem, pasuje do brokułów z wody.
Można też zrobić większą ilość i następnego dnia nafaszerować resztką
pomidory lub cebulki - i zapiec.
Smacznego
Sowa
|