Data: 2003-07-07 09:51:44
Temat: Re: ryż z warzywami
Od: "Sowa" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "ata" <a...@r...pl> napisał w wiadomości
news:bebdih$cs1$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czesc,
>
> Mam straszna ochote na cos lekkiego, wymyslilam sobie ryż z warzywami, ale
> tych pzrepisów jest za dużo, może polecicie coś ....
>
Prosty i smaczny żółty ryż z zielonym groszkiem:
- szklankę ryżu białego wsypać na 2 szklanki wrzącej osolonej wody z
dodatkiem kapki oliwy i czubatej łyżeczki kurkumy - gotować na minimalnym
ogniu pod przykryciem aż będzie sypki.
- por, marchewkę posiekane drobno podsmażyć na patelni , dodać dużą ilość
świeżego zielonego groszku - dusić chwilę, pod koniec dodać łyżeczkę masła.
Jeśli lubisz wrzuć tam 2 ząbki czosnku
Warzywa powinny być chrupiące.
- wrzucić do ugotowanego ryżu, przyprawić pieprzem, sosem sojowym, papryką i
czym lubisz.
- ciekawy "palony" posmak, można uzyskać zaprawiając ryż pod koniec łyżką,
dwoma oleju sezamowego (w tym wypadku nie daję masła).
Można po wierzchu posypać uprażonym sezamem, pasuje do brokułów z wody.
Można też zrobić większą ilość i następnego dnia nafaszerować resztką
pomidory lub cebulki - i zapiec.
Smacznego
Sowa
|