Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: panta_rei <j...@c...znajdzie>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: salatka na 'jajeczko'
Date: Mon, 10 Apr 2006 22:42:42 +0200
Organization: sztrandek.int.pl
Lines: 36
Message-ID: <s...@c...znajdzie>
References: <x...@n...aster.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-312.elblag.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.dialog.net.pl 1144701757 8927 81.168.191.56 (10 Apr 2006 20:42:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 10 Apr 2006 20:42:37 +0000 (UTC)
X-Licznik: 1076
User-Agent: slrn/0.9.7.4 (pl-1.4.3) (Linux/2.6.11.10-6 (i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265445
Ukryj nagłówki
Świadomie, albo i nie Rafał Grzelak napisał(a):
> Podpowiecie cos? :) Ma byc prosta i dobrze, zeby zaden ze swietujacych
> nie stwierdzil, ze jest niedobra.
Od lat na Wielkanoc robi się u mnie w domu sałatkę "Wielkanocną" ;)
8-10 jaj gotowanych na twardo kroimy w dość toporną kostkę. Sięgamy do
lodówki po wszystko co na święta zostało przygotowane :)) Kawałek
wędzonki, kawałek boczku (wędzonego lub pieczonego), kawałek kiełbaski,
koniecznie! kawałek
pieczonego niezbyt chudego mięsiwa. Najlepsze są oczywiście wędliny
wyrobu własnego, ale i te kupowane nie będą złe, pod warunkiem
zastosowania kawałka pieczeniny (moim zdaniem bez niej sałatka jest
całkowicie bezpłciowa) i należy uważać na kupowany boczek wędzony może
zepsuć całą sałatkę. Wszystkie składniki kroimy w niezgrabną kostkę-
nie może być drobno!! to ma się z łatwością na widelec nabijać.
Wszystkich składników mięsnych powinno być do 2/3 zawartości sałatki.
Wrzucamy wszystko do jednej michy z jajkami, uprzednio troszkę
posolonymi. Do całości dodajemy świeży chrzan, najlepiej naskrobać go
nożem, chrzanu nie żałować ma go być sporo. Całość kropimy octem
(niestety żaden zamiennik nie jest w stanie go zastąpić) dość solidnie.
Mieszamy do momentu aż wszystko w misce będzie oblepione żółtkami jajka,
i podajemy bezpośrednio na talerzyki.
Smacznego!!
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
|