Data: 2002-01-29 13:11:03
Temat: Re: salatka z kurczaka?
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Marzena <m...@v...lublin.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> Jakis czas temu jadlam niezla salatke, w ktorej skladzie byla drobno
> pokrojona piers z kurczaka, ananas i rodzynki. Nie mam pojecia co jeszcze
> tam sie znalazlo, ale mam nadzieje, ze ktos mi podpowie i doradzi.
> Nie moze byc za slodka, bo moja rodzina nie toleruje miesa ze slodkimi
> dodatkami.
Moze uda mi sie wyprzedzic tym razem Agate W. ;-)
Z archiwum grupy:
1. Przepis 'fatale':
"sredni kawalek kurczaka gotowanego lub wedzonego
puszka ananasow
puszka kukurydzy
szklanka ugotowanego ryzu
rodzynki
majonez
curry
sol
kurczaka pokroic, dodac kukurydze i pokrojony w kawaleczki ananas oraz
rodzynki, na koncu ryz.
Sos (proporcje "na oko"): majonez i sok z ananasow (pol na pol) + curry
+ sol
Salatka musi odczekac min. 1h w lodowce, najlepsza jest nastepnego dnia!"
2. Przepis Krysi Thompson:
"Coronation Chicken - wymyslone tu na koronacje obecnej krolowej.
Zasadniczo zgadza sie, co piszesz, choc klasyczniej byloby z
pokrojonymi miekkimi suszonymi morelami, tym ananasem, ja dodaje
rozmiekczonych rodzynek (rodzynkow) plus platki migdalowe. Rozne
swieze owoce moga spowodowac puszczanie soku co zmieni
konsystencje i wtedy moze byc troche brejowate. Jedyny sposob na
to to dac owocom obcieknac puscic sok na sicie i calosc wymieszac
w ostatniej chwili.
Majonez rozmieszac z curry powder, troche pasty pomid, troche
soku z cytryny. Tego kurczaka podziubac na male kawaleczki, albo
nieco wieksze - kurczak moze byc smetna resztka z pieczonego (tu
juz robota dla rak...), lub specjalnie w tym celu
upieczone/usmazone (bez skory)/ugotowane czesci kurczaka
(dowolne).
Ten majonez z przyprawami musi sobie postac, zeby sie przegryzlo
i nabralo ladnego koloru. Dobre na chleb/pite albo luzem jako
jakas taka jeszcze jedna salatka."
Pozdrawiam
Lilla
|