Message-ID: <3...@m...pw.edu.pl>
Date: Fri, 20 Apr 2001 17:00:00 +0200
From: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl>
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; I)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: salatka z papryką
References: <9bi8vl$o6v$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: news.vogel.pl 987778103 inferno.mikrus.pw.edu.pl (20 Apr 2001 16:48:23
+0200)
Lines: 50
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!newsfeed.formus.pl!news.k.pl!news.v
ogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50008
Ukryj nagłówki
Fibro wrote:
>
> Witam i pozdrawiam. Mam prosbe o podanie przepisu na jakas salatke z
> zastosowaniem papryki konserwowej. Moja zona kupila na swieta wielki sloj i
> prawie wszystko zostalo.
> z gory dzieki Fibro
nie wiem czy sie jeszcze przyda, ale dopiero teraz doczytuje posty...
otoz i moj osobisty patent :-)
czyli:
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
"przepyszna surówka. osobiscie uwielbiam ja jesć z ziemniaczkami i
kotletami sojowymi. bo w sumie do takiego zestawu pierwszy raz ją
wymysliłam :-) pomimo, że kapusta pekińska nie jest jeszcze zbytnio
popularna, szczerze zachęcam do spróbowania. każdy kto jadł tą surówkę był
zachwycony :-)"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: sałatki i surówki
Skala trudności: *
Czas przygotowania: 15 min.
Proporcje podane dla 5osób.
Składniki:
kapusta pekińska sredniej wielkosci
puszka kukurydzy konserwowej
papryka konserwowa - kilka lub kilkanascie pasków
2 jabłka, najlepiej soczyste i lekko kwaskowe
sól
ew. pomidor
ew. w wersji lakto majonez, jogurt naturalny lub smietana
Przepis:
kapustę starannie umyć i posiekać
paprykę (i ew. pomidory) drobno pokroić (ale bez przesady :-)
jabłka obrać i utrzeć na tarce (na grubych oczkach)
wszystko wymieszać razem z kukurydzą, delikatnie posolić
w wersji lakto można też wymieszać z majonezem itp.
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|