Data: 2004-03-29 14:15:55
Temat: Re: salatki dla diabetyków
Od: "Mika" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Surówka z czerwonej kapusty - 6 porcji
Składniki:
400 g cienko poszatkowanej czerwonej kapusty, 1 czerwona cebula - 700 g, po
kawałku papryki źółtej, czerwonej, zielonej (razem - 200 g), 100 g sera
"feta", 2 łyżki stotowe uprażonych na suchej patelni pestek z dyni, 2 łyżki
posiekanej natki pietruszki, 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, 2 ząbki
czosnku, łyżeczka słodziku, sok z 1 cytryny, sól, pieprz.
Wykonanie:
Poszatkowaną kapustę sparzyć we wrzątku z połową soku z cytryny i solą,
osączyć na sicie. Cebulę pokroić w cienkie talarki, paprykę w paski, ser
"feta" w kostkę. Olej zmieszać z pozostatą ilością soku z cytryny,
słodzikiem, solą, pieprzem i zmiażdżonymi w prasce ząbkami
czosnku. Połączyć wszystkie składniki, surówkę polać sosem. Na koniec dodać
posiekaną natkę i uprażone pestki dyni.
Wartość energetyczna 100 g surówki:
161 kcal, 6,2 g białka, 13,1 g tłuszczu, 9,7 g węglowodanów.
|