Data: 2003-08-27 22:02:06
Temat: Re: sambal oelek
Od: "JurekA" <j...@o...wywal.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Witkowska wrote:
>> Kuchnia indonezyjska w ogole jest cacy. Chociaz za orzeszkami z
>> miesem w ich wydaniu nie przepadam.....
>
> a dasz mi jakis fajny przepis na ta kuchnie? :)
>
W googlach sa przepisy po holendrsku i angielsku to napewno ..... len ze
mnie no wiem: podam Ci natomiast popularne nazwy potraw indonezyjskich z
sambalem:
- Bahmi
- Nasi
- Sate
- Ketjab (do tego ostatniego nie idze chyba sambal oelek ale tez dobre)
Te dania sie dosc szybko robi - zwlaszcza gdy sie kupi takie 'mixy'
gdzie masz odpowiedni (bo ma byc odpowiedni) ryz, sosy, marynate i ow
sambal oelek.
Niestety "Knoor" to sprzedaje w Holandii gdzie jest duzo Holendrow
indonezyjskiego pochodzenia, w efekcie czego wszyscy sie tym zajadaja :)
Jesli moge polecac producenta sambal oelek to jest to Conimex.
Aaaa...i jeszcze jedno: na przystawke podaje sie czesto specjalne chipsy
tez na mode indonezyjska oraz ichnia salatke z kiszonej kapusty i czegos
tam jeszcze. Wszystko mozna kupic w pierwszym lepszym holenderskim
markecie. W Polsce nie wiem, bo "na wsi mieszkam" :/
J.
|