Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Rafał Wylociński" <w...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: schab
Date: Wed, 31 Mar 2004 11:15:35 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <c4e1t4$l41$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <c4dmmb$c2g$1@opal.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: host-ip114-233.crowley.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1080724196 21633 62.111.233.114 (31 Mar 2004 09:09:56
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 31 Mar 2004 09:09:56 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:196700
Ukryj nagłówki
Witam.
Użytkownik "Kasia" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c4dmmb$c2g$1@opal.futuro.pl...
> Mam pytanie. W święta zamierzam zrobić chrzciny chciałam przyrządzić schab
z
> morelami, może ktos zwas wie jak się to robi i podzieli się przepisem.
Dodam
> że nigdy nie robiłam schabu pieczonego
Ja piekę ze śliwkami suszonymi. Z morelami można postąpić podobnie
Schab umyć i obrać z błonek. Nasolić i popieprzyć pieprzem cytrynowym
(pieprz grubo mielony ze skórką cytrynową). Przykryć folią i zostawić w
lodówce na 1-2 dni. Po wyjęciu z lodówki cienkim, długim, ostrym nożem
zrobić nacięcia (kieszonki) na owoce. Ja robię 2 rzędy nacięć, co ok 5 cm,
bok siebie wbijając nóż pod kątem ok 20 - 30 stopni (ale tak aby nie
przeciąć na wylot) kręcąc nożem kilka razy.
Mniej więcej jak na rysunku
o - otworek ----- kieszonka
___________________________________
-------o --------o -----------o ---------o
-------o --------o -----------o ---------o
___________________________________
Morele trzeba wcześniej namoczyć, chyba że będą świeże i miękkie. Nadziać
mięso morelami. Tak spreparowany schab obrumienić ze wszystkich stron na
ostrym ogniu i b. mocno rozgrzanym smalcu lub oleju. Potem do piekarnika
(najlepiej w rękawie). Piec w ok 180-200 st.C ok 1 godziny na kg mięsa.
Czasami trzeba skrócić czas pieczenia, jak kawałek mięsa jest cienki.
Generalnie lepiej trochę nie dopiec (zawsze można ponownie wsadzić do pieca)
niż przepiec (wychodzi suchy wiórek).
Proponuję wcześniej zrobić pieczeń testową. :))
--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał
|