Data: 2001-10-26 19:25:08
Temat: Re: schwarzwald
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Irek Zablocki" <i...@w...de> schrieb im Newsbeitrag
news:9rcdj0$7d1$07$1@news.t-online.com...
>
> "Iwona Malek" <i...@c...at> schrieb im Newsbeitrag
> news:1nhC7.145988$PV1.3191890@news.chello.at...
> > Przepraszam za pytanie laika, w przepisie podany jest kirsz, co to
> takiego?
> >
> > Kaczucha
> >
> Nim Wladyslaw odpowie: to tez nazwa regionalnego sznapsa, czyli ichniej
> wodki z wisni.
>
> Irek
>
To ja raz jeszcze. Jesli mowa o plynie, to chodzi tu rzeczywiscie o
wypalanke z dzikich, czarnych wisni z pestkami. Produkuje sie to w Alzacji,
Szwajcarii i wlasnie niemieckim Schwarzwaldzie. Nie znam polskiego
odpowiednika. Podczas ostatniej wojny, pacholeciem bedac, przepedzilem
nieudane wino z dzikich czeresni i wisni, i wyszlo cos takie lekko
migdalowe. Wodki sa stosunkowo drogie. nawet w Aldi kosztuja 20 DM za O.7 l.
A widzialem juz za cene dobrej szkockiej.
Irek
|