Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: PatryCCCja <"pat"@[usun ten nawias wraz z zawartoscia]vege.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: seler naciowy- jakis pomysl?
Date: Fri, 29 Aug 2003 11:14:00 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 25
Message-ID: <bin5gg$ed1$1@inews.gazeta.pl>
References: <bin255$30h5$1@news2.ipartners.pl> <1...@L...pyry.net>
NNTP-Posting-Host: ra144.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1062148432 14753 80.50.57.144 (29 Aug 2003 09:13:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 Aug 2003 09:13:52 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.79 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
X-User: patrycccja
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171696
Ukryj nagłówki
Lia wrote:
> Do garka wlewasz nieco oliwy z oliwek.
> Wrzucasz pokrojony czosnek ( ze 2 ząbki) i cebule ( tez dwie), I podsmazasz
> az sie zecłoci.
> Potem dodajesz pokrojony seler i pomidory ( tez pokrojone, wczesniej
> obrane). Chwile podsmazasz.
> Dolewasz bulionu ( tak na oko - miedzy szklanką a dwoma, na poczatek
> szklanke, potem mozna dolac jakby za geste było).
> To sie ma gotowac pol godziny - trzeba mieszac dosc czesto.
> W miedzyczasie doprawiasz - sól, pieprz ( biały najlepiej), duzo cynamonu,
> duzo gałki muszkatułowej, z 5 łyzek cukru, odrobine chilli.
> Dorzucasz kilka listków swiezej bazylii.
> Po pol godzinie rozprawiasz sie z całoscia za pomocą blendera, i masz
> pyszną zupę -krem, ktora jest baaaardzo syta.
mniam! wczora mialam krem z pomidorow, ale nie wpadlam na pomysl, ze mozna
z selerem naciowym :) ktorego tez bardzo lubie :)
z pewnoscia wyprobuje, tyle ze bez cukru (bo nie uzywam).
dzieki :)
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
Inicjatywa Empatia http://empatia.pl
|