Data: 2003-08-29 09:14:00
Temat: Re: seler naciowy- jakis pomysl?
Od: PatryCCCja <"pat"@[usun ten nawias wraz z zawartoscia]vege.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Lia wrote:
> Do garka wlewasz nieco oliwy z oliwek.
> Wrzucasz pokrojony czosnek ( ze 2 ząbki) i cebule ( tez dwie), I podsmazasz
> az sie zecłoci.
> Potem dodajesz pokrojony seler i pomidory ( tez pokrojone, wczesniej
> obrane). Chwile podsmazasz.
> Dolewasz bulionu ( tak na oko - miedzy szklanką a dwoma, na poczatek
> szklanke, potem mozna dolac jakby za geste było).
> To sie ma gotowac pol godziny - trzeba mieszac dosc czesto.
> W miedzyczasie doprawiasz - sól, pieprz ( biały najlepiej), duzo cynamonu,
> duzo gałki muszkatułowej, z 5 łyzek cukru, odrobine chilli.
> Dorzucasz kilka listków swiezej bazylii.
> Po pol godzinie rozprawiasz sie z całoscia za pomocą blendera, i masz
> pyszną zupę -krem, ktora jest baaaardzo syta.
mniam! wczora mialam krem z pomidorow, ale nie wpadlam na pomysl, ze mozna
z selerem naciowym :) ktorego tez bardzo lubie :)
z pewnoscia wyprobuje, tyle ze bez cukru (bo nie uzywam).
dzieki :)
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
Inicjatywa Empatia http://empatia.pl
|